Tågsemestern 2023

Resedagbok tågsemestern 2023 – och mina bästa tågsemestertips

Den 5-21 juli genomförde vi vår tredje längre tågsemester i Europa. Den första genomförde vi 2019 då barnen var 9 och nästan 12 år gamla, den andra förra året. I år var båda våra barn tonåringar (13 och snart 16 år gamla) och något av luttrade tågveteraner. Ja, vår äldsta har förutom denna resa hängt med mig och lillsyrran till Oslo på påsklovet samt varit med vänner fram och tillbaka till Paris via tåg.

Det ni kan läsa här nedan är de dagboksinlägg jag skrev på Instagram under resan (ny tradition sedan förra året). Under det sammanfattar jag några av våra bästa tips till tågsemestrare. Men först en översikt över vår rutt:

Resrutten:

5-6 juli: Nattåg Stockholm-Hamburg
6 juli: Hamburg-München. Stannade en natt på hotell i München.
7 juli: München-Ljubliana. Stannade en natt i lägenhet Ljubliana.
8 juli: Buss Ljubliana-Piran
8-13 juli: Stannade 5 nätter i lägenhet (airbnb) Piran.
13 juli: Buss Piran-Ljubliana. Stannade en natt på hostel i Ljubliana.
14 juli: Tåg Ljubliana-Budapest.
14-17 juli: Stannade 3 nätter i lägenhet (airbnb) Budapest.
17 juli: Tåg Budapest-Krakow.
17-20 juli: Stannade 3 nätter i lägenhet (airbnb) Krakow.
20 juli: Tåg Krakow-Gdansk
20-21 juli: Färja Gdansk-Nynhäshamn. Pendel och tbanan hem till Bagarmossen.

Dagboken:


Våra bästa tips till tågsemestrare

 1. Undvik många tågbyten och ha mycket luft mellan bytena!
  Visa av erfarenhet vet vi att det är stressigt med tågbyten och stressigt vill man inte ha det på semestern. Därför försöker jag hålla ner antalet byten till minimum. Ja den här resan hade vi faktiskt bara två byten. Ett i Hamburg där vi kom med nattåg från Stockholm och bytte till ett tåg mot München och ett där vi åkte till Gdansk för att ta färjan till Nynäshamn. I båda fallen lade jag in gott om tid mellan bytena. Ja faktiskt så mycket som fyra timmar. SJ:s nya sovtåg Euronight är tyvärr inte särskilt pålitligt, mycket verkar kunna gå fel. I vårt fall var det sent med en timme, vilket bara gav oss lite extra sovmorgon.
 2. Danmark den trånga sektorn…
  Pga banarbeten, mm mm är det en del strul att ta sig ner till kontinenten via Danmark. På sommarens båda resor (jo Frida och jag ska ta ytterligare en tur om någon vecka) åker vi bara ena vägen via Danmark. Den andra tar vi färja. Den här resan tog vi Nynäshamn-Gdansk, nästa resa kör vi Trelleborg-Rostock (nattfärja) och bor du på västkusten kan du köra Göteborg-Kiel. Bra alternativ i väntan på att tunneln mellan Rødby-Puttgarten byggs klart. Jag har också funderat på att ta vägen via Baltikum, men det verkar tyvärr innebära en del bussresor. Kör du interrailkort erbjuds rabatter på Polferries och Stena Line.
 3. Reser du med familjen? Boka platsbiljetter
  Det är väldigt skönt att ha platser på tågen även om det inte är platskrav. Åker du med Interrail tycker jag det kan vara värt att betala lite extra för platsbiljetter. Och ibland är det verkligen lite. På de tyska tågen kostar exempelvis platsbiljetter för hela vår familj 9 euro. Tågen i Slovenien och Ungern bokade jag via Interrail vilket är lite knepigt eftersom det kostar extra och de skickar pappersbiljetter via bud… Eftersom konduktörerna i dessa länder scannade biljetterna borde det finnas digitala alternativ (ska undersöka till nästa gång). De polska snabbtågen släpper sina biljetter först 30 dagar innan avfärd. Där lyckades jag boka digitala biljetter med interrailrabatt, men då bara boka en biljett i taget (vi hamnade dock ganska nära varandra). Länk till hur man bokar de polska biljetterna här >
 4. Kolla alltid aktuell tåginfo!
  Har du liksom jag bokat dina biljetter i väldigt god tid kan det ha hänt saker med planeringen av tågen. Ibland byter de avresestation (hände oss i München) och ibland ändras avresetiden. Det som oftast inte ändras är tågnumret! Lita inte på Railplanner-appen. Det är en offline-app och tågtider i denna uppdateras inte i realtid. Om det är något som verkar vajsing (exempelvis ditt tåg saknas på tavlan)? Fråga personal så fort som möjligt. Dumt att vänta.
 5. Längre stopp? Boka lägenhet.
  Reser du med familj är lägenhet så mycket skönare och mer ekonomiskt än att bo på hotell. Vi bokar oftast via Airbnb och då lägenheter där man kan laga mat och tvätta en tvätt eller två, (mindre packning). Incheckning är numera oftast så pass smidigt att det kan vara värt att bo i lägenhet även om man bara ska bo en natt.
  Har man mindre budget eller kanske reser själv: Bo på hostel med gemensamt kök.
 6. Kylväska FTW!
  Att ha en nätt kylväska med sig med en frysklamp är grymt. På i stort sett alla längre tågresor har vi matsäck och eftersom vi hyr lägenheter kan vi mellanlagra kylvarorna och frysa frysklamp mellan resorna. Vi har tre tågluffar i rad använt samma smidiga väska, som dessutom har ett bra förvaringsfack där vi förvarar: påsklämmor, klädnypor, soppåsar, fryspåsar, bestick, salt och peppar, gummisnoddar, servetter, istärningspåsar…, hopvikbara gummimuggar, kökshandduk, tandtråd (kan användas som tvättlina) och en schweizerkniv. Väskan vi använder köpte vi på Jula, och den verkar fortfarande vara till salu: Köp >>
  Apropå väskor… vi tillhör team ryggsäck. Och kan rekommendera Osprey Farpoint och Fairview med löstagbar dagryggsäck.
 7. Hurra för mobilen!
  Mobiltelefonen är verkligen ett ovärderligt verktyg för en modern tågluffare. Några exempel på hur jag använt den under senaste resan:
  A) Interrailkort: Alla familjens kort inlagda i Interrails Railplannerapp. Appen bättre än förut då man numera kan överföra korten till en annan mobil om det skulle bli problem med mobilen. Hade inga problem med visning av biljett denna gång. Har hört att om man får problem funkar appen bättre om man sätter mobilen i Flightmode.
  B) Betalmedel: Vi behövde bara kontanter tre gånger under resan. Resten av tiden använde jag och Frida våra inlagda kort från PFC utan växlingsavgift som man fyller på med Swish.
  C) Översättare: Google lens så bra att använda i matvarubutikerna när man inte riktigt begriper vad man köper (framförallt i Ungern :). Går också att översätta konversationer.
  D) Vägvisning: Google maps gör det lätt att hitta närliggande livsmedelsbutiker, kollektivtrafik mm. Också bra att ha på exempelvis spårvagnen när det saknas skyltar som visar vad som är nästa hållplats.
  E) Biljetter: Numera erbjuder många digitala biljetter. Exempelvis köpte jag både i München och Budapest 24-timmars grupp-biljetter till kollektivtrafiken som köptes i appar i mobilen.
  F) Kommunikation: Under resans gång har jag haft kontinuerlig kommunikation med lägenhetsvärdar, hotell och guider. Och inte minst med andra familjemedlemmar. Man märkte hur beroende man är av vår familjechatt när vi var på färjan mellan Gdansk och Nynäshamn och var tvungna att ställa telefonen i flightmode för att slippa höga mobilräkningar för satellittelefoni.
  G) Underhållning: Jovisst läste vi, tittade på film, lyssnade på musik och poddar i mobilen. På hotell och airnb är det inte helt ovanligt att tv:n har Chromecast. Vi tittade på några holocaust-kortfilmer dagen innan vi besökte Auschwitz.
  H) Kamera: Ja, som ni kan se togs det en del bilder och filmer. Det var länge sedan man släpade med sig systemkameran på en tågluff 🙂

  Och apropå mobilen: ta med dig minst en powerbank. Det händer att tåg saknar uttag, och man vill verkligen inte bli strandsatt.
 8. Tågsemestergruppen! Behöver du fler tips? Kolla in den fantastiska tågsemestergruppen på Facebook! Och innan du ställer en fråga: sök! Vill du ha mer utförliga guider? Kolla in de utvalda inläggen, och de uppdaterade filerna.
  Ett stort tack till alla tågnördar som uppdaterar dessa.


Ha en en trevlig tågsemester!

PS: Mer tips och information i tidigare inlägg: 2019 (rutt: Köpenhamn-Berlin-Zürich-Tirano-San Terenzo-Pisa-Rom-Innsbrück-Wien-Warsawa-Gdansk-Nynäshamn) och 2023 (Köpenhamn-Hamburg-Paris-Menton-Bryssel-Amsterdam-Hamburg-Stockholm). Tidigare år har jag också redovisat kostnader. I år orkar jag inte… euron är dyr, inflationen har höjt priserna på både mat och boende, och jag känner just nu att jag nöjer mig med att konstatera att i år var ett dyrt år att resa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.