Om Bakelit

Bakelitisten Anders Engström
Bakelitisten Anders Engström

Bakelit började som en liten webbdesignfirma i slutet av 90-talet. På den tiden då det fortfarande gick att impa på folk genom att göra sajter indelade i frames… Bakom firman stod Anders Engström, som fastnade för det här med webbdesign när han ägnade merparten av sin tid åt att vara med och driva Uppsala Internationella Kortfilmfestival.

Bakelit Webdesign lades i malpåse ett par år innan den “förra” it-bubblan sprack. Anders hade nämligen börjat jobba på datortidningsförlaget IDG, och hade fullt upp med att jobba heltid på Maxidata. Så småningom flyttade Anders alla privata konstigheter (som bland annat legat hos Passagen) över till Bakelit-domänen. Vi pratar udda drinkrecept, konstiga e-vykort (jo sånt har varit stort), märkliga spaningar och digitala fotoalbum (väldigt spännande år 2000). Hade dessutom en Frank Valdor-avdelning (läs mer om honom här).

Med tiden förvandlades Bakelit till en regelrätt blogg, och hösten 2004 blev det en gemensam bloggplattform för Anders och hans dåvarande flickvän (nuvarande fru) Frida.

Sedan februari 2008 driver Frida en egen blogg: Kurbits – Din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Fridas gamla inlägg på Bakelit finns givetvis kvar. Läs här >>

Avundsjuk på Fridas framgång med Kurbits bestämde sig Anders i februari 2009 för att dra igång en mer seriös blogg vid sidan av Bakelit. Bloggen heter Bagisbloggen och handlar om Stockholmsförorten Bagarmossen, www.bagisbloggen.se. Sommaren 2017 lade jag denna blogg på is. Den ligger kvar och lever kvar som enstaka inlägg på Facebook och uppdateringar på Instagram.

Sedan dess har Anders dessutom dragit igång projektet/bloggen: Bug Burger – en blogg om framtidens proteinkälla och burgerkedjan du inte visste att du saknat

Hösten 2018 kom boken Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet.

Bloggen Bakelit lever dock vidare fast med lite makligare tempo. Här passar Anders på att lägga ut sådant som inte funkar på de andra bloggarna, såsom matrecept som är bra att komma åt när man är hemma, funderingar, analyser och iakttagelser. Ett och annat julkort från familjen och sommarfilmer blir det också.

Blogg100:

Våren 2014 var Anders med i utmaningen Blogg100 där man ska lägga ut ett inlägg per dag i 100 dagar. Den perioden blev det lite extra många inlägg. Bland annat ett om Sverigedemokraternas partiprogram som har lästs över 50.000 gånger >>

4 tankar kring ”Om Bakelit

 1. Jag är mycket intresserad av att försöka rädda kvar den svenska handelsflottan i kustnära svenska närområden. Som det är nu med hamn- och farledsavgifter som inte drabbar bilfrakt och dito järnväg, kan sjöfarten inte konkurrera. Detta är ju åt h…..e när vi skall vara rädda om miljön, och vattnet finns ju där.

 2. Skulle jag kunna få kopiera din Semper Surströmmingsburk till en lokaltindning. De kommer och intervjuar mig i morgon och jag hittar inga bilder på mig själv. Din bild är ju så kul! 🙂
  Svara gärna i morgon tisdag då de kommer och intervjuar mig då…

  Tack på förhand!

 3. Hej,
  Jag tycker att din blogg är jättetrevlig, speciellt delen om brittisk matkultur! Jag är också halvengelsk, mamma svenska, pappa Britt, och jag är även vice ordförande i the Swedish British Society. Jag fick upp din blogg när jag sökte på vad Branstons pickles passar bäst till. Vi har en makeshift pub i vår föreningslokal där vi serverar alla de saker du säger att du “saknar”. Förutom sandwicharna, dem serverar vi, bl.a på vårt garden party i juni.
  Hör gärna av dig! :0)

  1. Trevligt att råkas Helene!
   Hade inte hört talas om the Swedish British Society.
   Låter spännande!
   Jag ska faktiskt åka på en liten englandstour i sommar där framförallt min yngsta dotter ska få stifta bekantskap med mormödernelandet. Kanske får passa på att blogga lite då. Min äldsta dotter är för övrigt väldigt förtjust i Marmite, så traditionen förs vidare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.