Resedagbok från tågsemestern 2022

Den 9 juli-26 juli åkte familjen Engström ut på en efterlängtad tågsemester. Senast vi var ut var 2019 (läs om den resan här) och planen var egentligen att 2020 åka transmongoliska till Beijing. Allt var bokat och klart med båt och tåg: Stockholm-Helsingfors-St Petersburg-Moskva-Irkutsk-Bajkalsjön-Ulan Bator-Gobiöknen-Beijing, när pandemin kom och stoppade allt. Att 2022 genomföra resan var tyvärr dubbelkört efter Putins anfall på Ukraina och uppblossande covid i Kina. Så i början av 2022 skrotade jag min barndomsdröm och frågade familjen vart vi ville åka. Paris låg högt på barnens önskelista och franska rivieran högt på Fridas. Så det blev fokus och på vägen hem tog med Bryssel och Amsterdam.
Under kartan från Railplanner-appen hittar ni min resedagbok som jag publicerade varje dag på Instagram och Facebook. Alla inlägg utom det första med tio utvalda bilder från dagen som gått. Och längst ner i inlägget hittar ni en sammanställning av vad resan kostade (något som ofta efterfrågas i Tågsemestergruppen på Facebook).

Hur mycket kostar det att åka på tågsemester?

Många tycker det verkar väldigt dyrt att tågsemestra. Svaret är att det blir så dyrt du gör det. Lever du extremt snålt och undviker alla tåg med platsbokningskrav räcker det med interrailkort. Och har du inga krav på boenden kan du spara pengar genom att sova sittandes på tåg eller bo på billiga hostel.
Vi är dock mer bekväma av oss och den här gången körde vi mestadels platsreservationer (dessutom på dyra snabbtåg) och bra boenden i dyra städer.
Här är våra kostnader:
Interrailkort 2 ungdomar (barn över 12 år) och 2 vuxna (över 26 år) med 7 resdagar under en månad: 13.115 kronor (köptes utan rabatt). Korten inhandlade direkt från Interrail/eurorail: https://www.interrail.eu/en
Vi körde digitala pass i år… får erkänna att det var ganska ångestfyllt eftersom jag hade alla passen i min mobil. Hade nog föredragit att ha passen på papper väl gömda i väskan istället för i mobilen som man har med sig jämt. Men å andra sidan var det smidigt att slippa fylla i sträckorna manuellt. Det borde gå att fixa ett smartare backupsystem och stabilare app som inte är lika beroende av bra uppkoppling.

Platsbiljetter:
Biljetter ut ur Sverige bokas hos SJ. Info här >>
Danska här >>
Resor i och ut från Tyskland här >>
De franska och belgiska snabbtågen måste man boka via Interrail med en bokningsavgift på 8 euro.
Resdag 1: Stockholm-Köpenhamn obligatorisk sittplats: 4×70 kr = 280 kr. (tyvärr ställde SJ in den avgången så istället fick vi köpa svindyra sovvagnsbiljetter till Malmö dagen innan… så det blev Dag 0-1)
Köpenhamn-Hamburg obligatorisk sittplats: 120 danska kronor = 167 kronor
Resdag 2: Hamburg- Karlsruhe. Behövdes inte plats, men de kostade bara 8 euro = 85 kr
Karlsruhe-Paris: obligatorisk. 4×13 euro + 8 euro bokningsavgift =60 euro = 625 kr
Resdag 3: Paris-Nice: Snabbtåg, obligatorisk. 4×10 euro + 8 euro bokningsavgift = 48 euro = 500 kr
Nice-Menton åkte utan platsbokning
Resdag 4: Menton – Nice, åkte utan platsbokning
Nice-Paris: Snabbtåg, obligatorisk. 4×10 euro + 8 euro bokningsavgift = 48 euro = 500 kr
Paris-Bryssel: Snabbtåg, obligatorisk 4×25 euro + 8 euro bokningsavgift = 108 euro = 1124 kr
Resdag 5: Bryssel – Amsterdam åkte utan plastbokning.
Resdag 6: Amsterdam-Münster-Hamburg: Glad att vi bokade plats (ej obligatoriskt), kostade bara 8 euro = 85 kr
Resdag 7: Hamburg – Köpenhamn: 120 danska kronor = 167 kronor
Köpenhamn – Falkenberg: 120 danska kronor = 167 kronor (hade nog gått utan platsbiljett)

Sammanlagt kostade vårt tågresande:
16.815 kronor för två vuxna och två ungdomar + tågresan hem från Falkenberg.
Det här utifrån vad det skulle ha kostat om SJ inte ställt in vårt tåg Stockholm-Köpenhamn. I praktiken fick vi betala betydligt mer för två sovvagnshytter till Malmö… räknar dock inte med den kostnaden här för att den kanske vi skulle kunna få tillbaka om vi orkar bråka med SJ.

Kostnad boende:
Den här beror helt på var du väljer att bo (stor dyr stad eller liten stad) i Östeuropa eller Västeuropa, i centrum eller förort och vilken komfort. Våra boenden kostade mellan 1200 kronor natten för hela familjen och 3200 kr där det dyraste var i Amsterdam (vi hade stannat längre om det inte var så dyrt). Snittkostnaden för boende låg på cirka 1800 kronor.
För våra längre boenden bokade vi Airbnb med utrustade kök och tvättmaskin vilket sparar matkostnader + packning.

Några tips:

I 2019:s inlägg skrev jag ett gäng matnyttiga tips på vad man ska tänka på innan man far ut på tågsemester. Läs inlägget här! Här några kompletterande insikter från årets resa:

1. När man har lite äldre barn (i vårt fall 12 och 14) är det skönt att köra långa resor dagtid. Tågen går snabbare än nattågen och man kan ägna resdagen åt att vila upp sig mellan upplevelserna.

2. Boka in gott om tid för byten. Jag räknar alltid med minst 1, gärna 1,5 timmar. I vissa fall, som när man ska byta mellan två stationer i Paris är det absolut nödvändigt med gott om tid. Men det är också skönt att veta att ett tåg kan vara försenat en timme utan att det är kris. Och är det inte försenat kan man ta sig utanför stationen och kika lite på omgivningarna.

3. Jag är väldigt kluven till det här med digitala pass. Alla familjens interrailpass låg i min telefon och det kändes svettigt att veta att telefonen jag alltid bar på mig (även dagar då vi inte reste) kunde tappas eller bli stulen. Nästa gång laddar jag nog biljetterna på en separat telefon som jag kan lämna på hotellrummet eller i lägenheten…

4. Fifan vad jobbigt det är med munskydd. Stackars tyskar.

5. Räkna inte med att Interrail meddelar dig att platsbokningar gjorda via dem ändrats. Vi fick ingen som helst info om att alla platser på snabbtåget Paris-Nice flyttats runt (alla andra verkade ha fått SMS om det). Jag har mejlat Interrail om detta men inte fått något svar.

6. Vårt koncept att ha ett längre stopp i en storstad som vi utforskar och ett längre stopp vid en badstrand kommer vi nog fortsätta med. Men framöver funderar jag på om det inte kan vara värt att boka in byten på stationer med nära till bad… det är onekligen varmt i Europa på somrarna. Och allt varmare blir det.


En tanke kring ”Resedagbok från tågsemestern 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.