Bil per default – om att folk envisas med att ta bilen för given

Mitt gamla försäkringsbolag SalusAnsvar är numera uppköpt av Folksam. Häromdagen fick jag mitt årliga förskringsbrev. Nu, som väntat, från Folksam.

Nu väntar jag bara på det årliga samtalet från försäkringssäljaren:

-Hej! Du är kund hos oss. Nu undrar jag om du inte också skulle vilja teckna din bilförsäkring hos oss?

Mitt standardsvar:

-Nej, tyvärr. Känns lite meningslöst: jag äger ingen bil.

Den konversationen har jag haft i kanske tio år såhär på vårkanten. Alltid lika fascinerande att de inte har antecknat någonstans att jag inte har bil. Eller så är det bara för otroligt. Klart man har bil.

Vi får se om Folksam har hunnit ikapp verkligheten.

Det verkar i alla fall inte Aftonbladet som häromveckan körde scoopet:
”Så miljövänligt kör partierna”

Aftonbladet ”har granskat riksdagspartiernas och Piratpartiets tio toppkandidater i EU-valet”, genom att göra slagningar i bilregistret och dragit slutsatser från det. Ingenstans i artikeln gör de reflektionen att det kanske miljövänligaste är att inte äga en bil alls… och kanske det rent av kan vara så att det är graden av användning som är intressant inte huruvida man uppdaterat sin bilpark.

Jag var faktiskt tvungen att mejla artikelförfattaren och fråga:

-En stilla undran: är det inte mest miljövänligt att inte ha bil alls?

Svar:
-Absolut.
Men nu har vi granskat om de aktuella fordonsägarna har miljöbil eller inte. Det säger givetvis något om ens inställning till miljön.

Givetvis…

Detta är inlägg 72, dag 72 i intitiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014. Detta är inlägg 72 av 100.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.