Det här med journalistisk kvalitet och mina fortsatta tvivel kring Dagens Nyheter…

Som jag nämnde häromdagen har jag länge funderat på att göra slut med papperstidningen DN. Tiden räcker helt enkelt inte till och det blir en helsikes massa papper att dras med (och som flera av mina vänner konstaterat: va har DU fortfarande papperstidningar?).
Vi var bra nära att ta steget innan förra sommaren. Men så hände något. Vi hyrde en sommarstuga i Hälsingland och en av dagens höjdpunkter var när Vanna och Pella sprang till brevlådan och hämtade vår eftersända DN. Och då, där på sommarstället hann vi ju faktiskt läsa. Och att läsa på vara ipads gick sådär i sommarsolen.

dn_lrdag_page_2014-04-12_a_1_thumb512mDet finns andra anledningar att fundera på om DN verkligen är något att ha. Såsom journalistisk kvalitet. Håller DN måttet? Igår hajade jag till när jag läste den lätt bisarra intervjun med Filippa Reinfeld. En artikel som som gavs en fjärdedel av ettan + omslaget till lördagsbilagan.  Så här inleds artikeln:

Intervjun ska ske i två steg. Ett samtal i lugn och ro. Och en gemensam aktivitet. Stockholms moderata sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt nappar inte på förslaget att tillbringa en dag tillsammans på förlossningen. Hon vill ses på det som sägs vara Europas största byggarbetsplats just nu.

Med tanke på hur inställsam artikeln är i övrigt (Filippa duckar alla svåra frågor och reportern följer aldrig, aldrig upp med en följdfråga som ifrågasätter det hon precis sagt), känns hela reportaget som ett beställningsjobb från pressekreteraren Gustaf Stenlund (som för övrigt får vara med på ett hörn i artikeln). (Tillägg: Även Nöjesguiden har reagerat på artikeln och gjort en liten topplista med de bästa citaten från artikeln >>)

Några undringar:

  • Vem är det som har bestämt att intervjun ska ske i två steg?
  • Och varför genomför DN intervjun när Filippa inte går med på att tillbringa en dag tillsammans på förlossningen?
  • Varför överhuvudtaget intervjua någon som verkar helt ointressant att ta ansvar för sin politik och hellre levererar smileys och emoticons än svarar på frågor?

Kanske det finns en dold agenda…, eller så är det bara så att DN kapitulerat och hellre gör något snabbt och lättlevererat för att det är billigast så? Och så gör ju sig Filippa bra på bild. Och så kunde de ju göra lite rolig grafik med smileys och emoticons…

Igår kväll kan man väl säga att jag var jättesugen på att säga upp DN helt. Kanske också med tanke på att deras nya app suger…

dn_dagens-nyheter_page_2014-04-13_a_1_thumb512mMen så kom dagens DN med en ny artikelserie: Drömmen om Sverige. Ett ambitiöst, upplysande och drabbande reportage om en splittrad familj på flykt från Syrien (skriven av Niklas Orrenius) Det är sådant här som får mig att vilja betala en prenumeration. Trots att artikeln finns att läsas på webben, helt gratis!

Mer av den varan och mindre med inställsamma smörjobb och glättig yta och jag fortsätter nog prenumerara på DN (trots att deras nya app suger).

Men samtidigt undrar jag om verkligen DN är lösningen, eller ens att prenumerera på en publikation. Jag har en idé… men den tar jag någon annan dag.

Idag avslutar jag med att konstatera att artikeln: Drömmen om Sverige, var morgonens höjdpunkt. Kvällens höjdpunkt var föreställningen Statsminister Özz Nûjen på Rival. Fantastiskt inspirerande. En skön blandning av humor och blodigt allvar. Skulle nog kunna tänka mig att ge Özz min röst i höst.

Passa på att köpa en biljett till extraföreställningarna på Cirkus den 28:e och 29:e april. Det är en bra investering 😉

ozz-nujen-statsminister-400x656

 

Detta är inlägg 44, dag 44 i intitiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014. Detta är inlägg 44 av 100.

En tanke kring ”Det här med journalistisk kvalitet och mina fortsatta tvivel kring Dagens Nyheter…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.