Vita tatueringar det nya svarta…

Lindsay Lohans vita tatuering ska tydligen påminna henne om att andas när hon får astmanfall.
Lindsay Lohans vita tatuering ska tydligen påminna henne om att andas när hon får astmaanfall.

Kom via Lisa Magnussons blogg till en artikel hos Aftonbladet som berättar att vita tatueringar är den hetaste trenden just nu. Lindsay Lohan lär ha tatuerat in ordet ”Breathe” på handleden och Kate Moss ska ha ett par vita hjärtan tatuerade på ”ena sidan av kroppen”. Av texten i Aftonbladet att döma verkar det vara den perfekta tatueringen för fegisar som bara vill att tatueringen ska synas lite grann (typ motsatsen till Charles Mansons hakkors i pannan).

Som något av en otatuerad bloggauktoritet på tatueringar (Den otatuerade mässarrangören, Är kurbits nya tribal?), måste jag givetvis göra en djupdykning i internets underbara gömmor efter mer info om detta fenomen.

Den stora frågan: är vita tatueringar det nya svarta? Är vita tatueringar en trend?

Daily Mail, som är källan till Aftonbladets rewrite, bygger sin trendspaning på att:

1. Kändisarna gör det, intygat av fotomodellen Jasmine Lennard som säger:

 Everyone in LA is having the tattoos so I just had to have one. I saw Lindsay Lohan had one and it looked so pretty I asked her where she got it. She told me to go to the Shamrock.

2. En intervju med en brittisk tatuerare som intygar att det börjar bli poppis i England.

Själv har jag försökt kolla upp storyn genom lite hederlig googlejournalistik… Jag började med tatueringsforumen. Svårsökta saker där de flesta inläggen om vita tatueringar verkar handla om problemen: 1. Vita tatueringar har svårt att läka eftersom färgen är grövre än annan färg. 2. Tatueringarna håller dåligt, bland annat känsliga för solljus, 3. Tatueringarna funkar bara om du har rätt hudfärg (färgen blandas med din huds pigment).

Bland google-träffarna blir det mest referenser till just Lindsay Lohan. På NineMSN, konstaterar man i en artikel från igår: ”White ink tattoos Hollywood’s new black” (hmm, min rubrik var tydligen inte så originell) och gräver upp ytterligare en b-kändis, Khloe Kardashian, som i somras, på väg till fängelset för att sitta av ett rattfyllestraff, lät tatuera in ”KK” på handleden.

Sajten Trendhunter har också plockat upp storyn, och bjuder till och med på ett bildspel när de konstaterar att vita tatueringar blir alltmer populära.

Men är då kändisar tillräckligt för att kalla det en trend? Det är ju inte kändisarna som sätter trenderna. De är de som plockar upp dem och sedan gör dem till ett massfenomen (precis som den där ringen jag skrev om häromdagen).

På bildcommunityn Flickr hittar jag pusselbiten som får mig övertygad. En grupp kallad White ink tattoos, med 176 medlemmar. Administratören Ken Christ berättar i ett inlägg, daterat 3 oktober 2007, att han bloggade om sina vita tatueringar redan 2004. Hösten 2007 genererar inlägget plötsligt massvis med trafik. Någonting har hänt.

Och vem vet, kanske är det dags för mig att äntligen förverkliga den där idén med skördetröskan över bröstet. Fast med vitt bläck, så att den blir ännu svårare att se.

En tanke kring ”Vita tatueringar det nya svarta…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.