Med uppenbar känsla för stil…

När Daniel och jag var i Japan läste han en bok som fick honom att då och då titta upp från boken och väsa ”alla män är monster” och ”vilken tur att jag fått döttrar”. När han läst ut den lämnade han över till mig och sa nåt i stil med: ”Läs”.
Och nu har jag gjort det. ”Med uppenbar känsla för stil – ett reportage om manlighet” av Stephan Medel-Enk. 127 lättlästa sidor om oss män och vår mansroll. Stephan har väl inte direkt uppfunnit hjulet (mycket av det han skrivit har skrivits förr) men han har definitivt gjort en bra sammanfattning av feministisk teori och dessutom lyckats servera en uppriktig, sorglig, bitvis läskig bild av den fortfarande härskande mansrollen. Jag förstår definitivt Daniels uppgivna suckar. Det känns så jävla sorgligt att läsa om den förhärskande, astorftiga mansroll som dominerar vårt samhälle.
Kanske kunde saker och ting bli en smula annorlunda om den här boken blev obligatorisk läsning bland tonårskillar? Kanske något att skicka med som premie till alla killar som prenumerar på Slitz… eller en del av utbildningspaketet när du ska bli kustjägare…
Jag ska definitivt köpa ett par ex och plantera lite här och där. Och då inte bara hos män, utan även hos kvinnor som ännu inte hajat strukturerna.

Ovanför min dator hänger Formfront 97:s fantastiska affisch som verkligen säger allt:

”Befria kvinnan människan – det patriarkala paradigmet placerar både män och kvinnor i hämmande stereotypa roller”

word

En tanke kring ”Med uppenbar känsla för stil…

 1. skriven av Simon 2005-11-08 klockan 14:39
  Själv läste jag ”kvinnan och skulden” och sedermera ”en riktig våldtäktsman”. Förmodligen lite åt samma håll, jag fick stundom lägga ner boken och fundera vad fan jag höll på med – att vara man. Så numera hatar jag mig själv och allt jag säkerligen bidrar med utan att tänka på det. Usch.
  redigera | radera

  skriven av Ace Fury [ http://www.autotrash.net ] 2005-11-10 klockan 12:49
  Ok, jag har inte läst hans bok. Men jag kan inte låta bli att flina lite åt att min gamla skolkamrat har bytt namn till Medel-Erik. Hehe.

  På den tiden var han helt fixerad vid koprofagi. Skönt att se att han har skaffat sig lite sundare intressen.
  redigera | radera

  skriven av anders 2005-11-10 klockan 19:43
  Uj, hade visst skrivit fel… Medel-Enk ska det ju va… Medel-erik… jojo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.