Dagens nätsnackis: Så spred sig nyheten om Sverigedemokraternas bilder

mediaexponering

För snart en vecka sedan gjorde jag min upptäckt. Sverigedemokraterna har fyllt sitt principprogram med bilder från bildbyråer som säljer royaltyfria bilder, merparten av bilderna är inte fotograferade i Sverige och framförallt: personerna på bilderna är med största sannolikhet inte tillfrågade om de vill vara med i ett partiprogram eller inte.

Jag visste från stunden jag gjort min upptäckt till att jag publicerade nyheten att detta var hett stoff. Det är supervalår med två val på lut och den politiska temperaturen är uppvriden till max. Lägg till faktorn att onlinebaserad media alltmer förlitar sig till spridning i sociala medier och det här är den perfekta nyheten att plocka upp. Den är visuell, pikant, pinsam, rolig, engagerande och som bonus: det finns i grunden ett allvar. Vad tänker SD när de låter en icke-tillfrågad flicka representera deras politik? Och vad är det för Sverige de vill måla upp?

Eftersom jag älskar transparens:

Här får ni en liten inblick i hur dagen har gått:

00:58 Jag publicerar inlägget, efter en del vånda. Har ägnat fem kvällar åt research och hela tiden hoppats på att få svar från de fotografer jag mejlat. Men vafan, något får väl journalisterna gräva fram själva, tänkte jag och tryckte på publicera-knappen.

06:00
Vaknar upp i någon konstig dröm: där någon hävdar att det jag gjort är en bagatell och ett plagiat av något någon annan gjort. Kollar mobilen. En morgonpigg kompis har sett länken till mitt inlägg på Facebook:
Bra jobbat Anders! Intressant läsning”. Somnar om.

07:00
Släpar mig upp och konstaterar att det börjar plinga i mobilen. Fler och fler upptäcker och sprider.

09:18
Första mediakontakten. Det är en granne som jobbar på Etc som sätt inlägget i sitt flöde och skulle vilja skriva något.

10:45
Nyheter24 ringer. Jag är inte förvånad. Hade räknat kallt med att de skulle vara först. De har stenkoll på vad som trendar på Twitter och vad som kan leda till debatt, spridningar och klick.

10:47
Får veta att Etc har gjort en ”tyck-artikel” om det hela (se här).

11:39 
Expressen-reporter kontaktar mig via Facebook. Han ställer frågor kontinuerligt under hela dagen. Verkar noggrann med faktakoll.

12:26
Nyheter24:s artikel kommer upp. Känner inte riktigt igen mitt språk i pratminus, men ändå helt okej. Läs här.

12:46
Resumé lägger upp en artikel utan att ha pratat med mig. Tyvärr har de fått en del runt bakfoten. Märkligast av allt är att de har citerat Etc.se:s tyckar-artikel och hävdat att det är ett citat från mig… sedan hävdar de att att jag påstår att SD har hämtat artiklarna på Shutterstock, kontaktar SD:s presstalesman och frågar om bilderna är från Shutterstock vilket talesmannen kan dementera (de är antagligen från en annan byrå).
Klockan 14:40 mejlar jag Resumé och ber dem rätta artikeln, vilket de gör. Läs korrigerad artikel här >> Tyvärr är det lite sent. Skadan är redan skedd, vilket vi kan se längre ner…

13:00 Bloggen börjar gå ner. Eftersom jag använder Bakelit-sajten väldigt sällan (innan jag drog igång det här Blogg100-projeket) är jag inte van vid hög trafik och hade ingen cache-plugin-påslagen. Tur att man jobbar på en utvecklingsavdelning och har en WordPress-guru bland utvecklarna. Han stoppar trafiken till bloggen med en http-access-regel i ett par minuter så att han hinner installera och slå på cachefunktion och bloggen rullar igen.

13:30 Jag går på ett möte. Under mötet durrar det i telefonen. Min fru skickar meddelande: det är journalister som vill ha ditt nummer.

13:33 Får meddelande på Facebook från Aftonbladet som vill att jag ringer.

13:37 En reporter från Svd skickar meddelande via Twitter.

13:49 Får sms från Aftonbladet tv som vill att jag ringer.

14:31 DN publicerar artikeln ”Östeuropa  illustrerar Sverige i SD:s program”. Tyvärr tog aldrig DN-reportern kontakt med mig och skriver exempelvis felaktigheten: ”Bilderna kommer från den internationella bildbyrån Shutterstock”. Något som inte alls hävdas i mitt blogginlägg. Eftersom artikeln använder pratminus även från Resumé verkar det som att påståendet om Shutterstock kommer därifrån… Damn you Resumé 😉
Här är DN:s artikel >> (vars stora välgärning är att den länkade till bloggen!)

14:23 Intervjuad av Aftonbladet

14:37 Intervjuad av Aftonbladet TV

15:35 Intervjuad av SvD

15:35 Metro kör en snabbgrej (utan intervju) och länkar till bloggen:  Dagens nätsnackis >>

17:35-17:51 TT verkar ha gjort en grej (utan att kontakta mig) som publiceras i NTMSNGP (länkar till bloggen), Barometern,  Kristianstadsbladet, Katrineholmskuriren, Smålandsposten,  Dalademokraten, Hallandsposten, Laholms tidning,  Metro, SvDBT,  Skånskan och Norra Skåne. Vad säger man. TT har räckvidd. Men artikeln är sådär 😉

17:44 Expressens artikel i ämnet kommer ut. Den mest genomarbetade artikeln hittills. Här följer de upp Shutterstocktråden och pratar med Sverigedemokraterna. Inte så mycket att klaga på, förutom att de inte länkade till Bakelit…
Men jag länkar gärna till Expressen  😉

18:18 Aftonbladet publicerar sin artikel i ämnet >>
Artikeln är helt okej, men här kan vi se hur Resumes tolkning av mitt inlägg har fått genomslag:

På Sverigedemokraterna är man medvetna om Engströms granskning.
– Jag har frågat de som jobbar med den grafiska formgivningen och man har konstaterat att vi inte använder oss av den bildbyrån som Engström påstår. Men stämmer att vi använder oss av olika bildbyråer, säger Martin Kinnunen, pressansvarig hos SD.

Jag vill poängtera: Jag har aldrig påstått att SD använder sig av just Shutterstock.


Sådär. 5000 delningar på Facebook senare och 379 länkningar på Twitter är det dags att gå och lägga sig. Tackar för alla glada tillrop och intressanta kommentarer. Tackar även för de ointressanta kommentarerna (de där som verkar skrivas på automatik utan någon som helst reflektion och förmåga till självkritik). Eftersom det börjar trilla in en del av den varan nu tar jag mig friheten (det här är en privat blogg inte en tidning med presstöd) att bara godkänna kommentarer som tillför något.  Och då gärna med verkshöjd 😉

Detta är inlägg 82, dag 82 i intitiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014. Detta är inlägg 82 av 100.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.