Avslöjande: Inga svenskar i Sverigedemokraternas program

sd_partiprogram

Minns ni den här bilden? Det var ett litet collage jag sammanställde i samband med min genomgång av de olika partiernas partiprogram. Det här är Sverigedemokraternas principprogram. Ett program, som till skillnad från konkurrenterna, är fylld med bilder. De är svenskt, blont, somrigt…

Eller förresten, är det? Vart kommer egentligen bilderna från?

I detta blogginlägg får ni svaret.

Först en liten bakgrund till min upptäckt. Häromdagen landade Sverigedemokraternas ”samhällsinformation” i vår brevlåda. Fascinerad slet jag upp kuvertet nyfiken på hur de framställde sin politik och sålde in sitt inskränkta budskap. Jag fastnade vid omslaget. Funderade över det märkliga bildvalet.

IMG_5830

– Hmm, typiskt bildbyrå tänkte jag och kom på genidraget att ta en bild av bilden och göra en bildsökning på internet.
Javisst hade jag rätt. De stackars människorna på bilden inte bara korrumperade EU-politiker de är även med en amerikansk andelslägenhetsstyrelse, jobbar på en amerikansk och en italiensk  revisionsbyrå, de är controllers och jobbar med utvärdering av företags ”humankapital” i Polen.

Då slog det mig: Om det här är en bildbyråbild, då är säkert resten av bilderna de använder också det. Så jag satte igång mitt sökande:

summergirl

Cute little girl on the meadow in summer day

Ah, svensk sommar! Åh, söt svensk flicka med svenska prästkragar på en svensk sommaräng. Nja. Kan det vara så att formgivaren har lurat SD:s pr-avdelning?

Av mina efterforskningar på nätet att döma är denna bildbyråbild fotad i Lettland, av en lettisk fotograf  bosatt i Riga och av hennes Facebooksida (på ryska) att döma är flickan på bilden hennes dotter. Resten av familjen kan ni titta på här >> 

Vill du köpa bilden och illustrera ditt politiska budskap?
Den går exempelvis att köpa här >>

happycouple

Happy couple running on the beach

Vladimir Sukov från Volgograd, Ryssland, är enligt sitt Twitterkonto ”Photographer, freediver, AOWD, motorcyclist, APPLEist and sometimes IT engineer.” Det är han som har knäppt bilden på det lyckliga paret som springer på stranden i solnedgången. En poppis bild i många sammanhang. En enkel sökning visar att det här paret figurerat i över hundra artiklar på nätet. Allt från rysk kvinnotidning till kanadensisk manstidning.

Kolla in Vladimirs fotojobb här >>

Och vill även du köpa en bild på ett lyckligt par (ryskt/svenskt/whatever) går bilden bland annat att köpa här >>

mangreeting

Feeling freedom man greeting golden rising of the sun

Visst har denna bildbyråbild en fantastisk rubrik! Där står han och välkomnar soluppgången! Vart? Kanske i Ukraina? Enligt  123RF är det i alla fall landet fotografen Lyudmyla Solovyova kommer ifrån.  Men enligt Hitta.se finns det faktiskt en 44-åring i Bjärnum med samma namn! Kan bilden ha tagits av en invandrare? 😉

Behöver du en bild som kan illustrera såväl religös nyväckelse som frihetskänsla? Här är ett av ställena du kan köpa den >>

mur

The stone wall

SD använder bilden ovan i samband med en passus om att fosterlandskärlek och att nationalism kan vara fint och inte behöver leda till våld. Precis som kärleken mellan två människor inte alltid behöver ”resultera i svartsjuka och svek som ibland slutar med våld.” Exakt var bilden är tagen har jag inte lyckats lista ut, men den figurerar lite här och där och som ni kan se finns den även med på två bokomslag. Kanske är bilden tagen i Skottland?

sapbubblor

Little girl in park blowing bubbles

Enligt Linked in och Behance.net är den begåvade designern och fotografen Mihailo Milovanovic stationerad i Belgrad, Serbien. Hans vackra bild på flickan med såpbubblor i det där släpande kvälls/morgonljuset som Sverigedemokraternas  AD tycks älska har använts för att illustrera såväl lustiga tweets om barn hos Buzzfeed som en fransk artikel om Hollywoodmetoden (ett sätt att uppfostra barn).
SD använder bilden i samband med följande text:

”Den i vissa länder utbredda seden med kvinnlig könsstympning kan anföras som ett konkret exempel på en sådan destruktiv aspekt. Vi hoppas att de länder som praktiserar denna barbariska sed väljer att avskaffa den och att man gör upp med de kvinnofientliga attityder som ligger till grund för den. Vi hoppas dock samtidigt att dessa länder håller fast vid sina språk, sin konst, sina folkdanser, sina mat- och byggnadstraditioner, sina starka familjeband etc. Att verkställa dessa förändringar ankommer dock inte i första hand på oss svenskar eller på någon annan nation utan på dessa länders egna befolkningar.”

Har du också teorier om kultur och traditioner som du känner att du vill illustrera med en bild på en flicka som blåser såpbubblor? Mihailos bild kan du bland annat köpa här >>

 

solnedgang

Family watching sunset

Sverigedemokraterna tror på kärnfamiljen, och fastslår bland annat i sitt program att:

”Som tidigare nämnts är det Sverigedemokraternas uppfattning att det existerar medfödda skillnader mellan de flesta män och de flesta kvinnor som går bortom det som kan observeras med blotta ögat. Vi är också av den uppfattningen att de manliga och kvinnliga egenskaperna i många fall kompletterar varandra och av bland annat den orsaken anser vi att alla barn bör ha rätt till både en mor och en far i sitt liv.
Det minst komplicerade, och därmed bästa för de flesta barn, är enligt vår bedömning att få växa upp med sina biologiska föräldrar som moders- och fadersgestalter.”

Bilden som fångar allt detta i en solnedgång (jupp, solnedgångar är grejen!) är tagen av byrån Jupiter Images, som numera är en del av Getty Images, och vem själva fotografen är och var bilden är tagen är höljd i dunkel. Många runt om i världen har i alla fall köpt den (finns exempelvis att köpa här) och den illustrerar såväl religiösa sajter (som den här), ett sjukhus i Kalifornien, en hälsosajt och ett rehabcenter för drogmissbrukare.

Mest nyfiken är jag på en psykiatrisk klinik i Las Vegas som satt upp en regionblockering som gör att vi svenskar inte kan surfa in på sajten… Kanske drivs av en amerikansk protektionistisk patriot? Pröva själv: http://browningpsych.com/behavioral-health/family-therapy 

grinder

Person in overalls using metal grinder

Sannolikheten att den här bildbyråpersonen som slipar metall är svensk arbetare är ganska liten. Men å andra sidan kanske det passar texten i programmet väl eftersom texten ovan handlar om att det är okej med utländsk arbetskraft så länge de när jobbet är gjort och inte behövs längre sticker tillbaka till sina hemländer…

Kanske Venezuela? 

yrken

Female nurse is taking care of the senior woman & Pretty young college student writing on the chalkboard/blackboard

Sådär! Två härliga genrebilder från en bildbyrå för att illustrera SD:s vård- och skolpolitik. Den första en bild fotad av Alexander Raths, från Nürnberg, Tyskland (köp här!) och den andra (som alltså inte föreställer än lärare utan en ”vacker ung student”) är knäppt av tjecken Viktor Čápm.

Viktor som även kallar sig för L i g h t p o e t (kolla in hans Flickr-set här) bor i  staden Olomouc i Tjeckien men har också, enligt hans Facebooksida jobbat på advokatbyrå i London.

lakare

Pediatrician

Hela vårdkapitlet toppas av denna blonda barnläkare. Är hon SD-sympatisör? Skriver hon under på SD:s vårdprogram? Tveksamt. Hon vet nog inte ens om att hon figurerar i det här sammanhanget. Eller i det här italienska sammanhanget, det här amerikanska eller det här australiensiska. Bilden är knäppt av Wojciech Gajda från Polen. Kanske barnläkaren är polska? Kanske är hon inte ens barnläkare.

Herd of cows grazing in meadow

kor

Men hallå! Den här bilden är väl i alla fall svensk! Va! Det ser ju superdupersvenskt ut! Det perfekta sättet att illustera Sverigedemokraternas omsorg för djur och natur!
När jag sent en natt sitter och söker på denna nästsista bild i programmet (den sista är en photoshoppad jordglob som hålls av två händer…) räknar jag faktistiskt inte med någon träff. Visst borde det här väl kunna vara en snapshot tagen av en SD-lojal bonde, photoshoppad av principprogrammets AD?

Men nej. Återigen visar Ryssland, och Östeuropa vilken enorm royaltyfri bildskatt deras fotografer bjuder på. Den här vida använda bilden är knäppt av Zaharov Evgeniy som både förekommer på Facebook och har en egen blogg >>

På bloggen kan man i ett inlägg från oktober 2011 till och med läsa att denna bild (i en annan färgställning) hade dragit in cirka 300 dollar till Zaharov Evgeniy.

Polisen

poliser

Det finns faktiskt en bild i programmet som inte kommer från en bildbyrå (och som faktiskt gör min medvetet kvällstidningsskruvade rubrik lite osann ;-). Bilden på två poliser som brottar ner en svartklädd person illusterar SD:s syn på rättsamhället. Eftersom programmet helt saknar bildbylines och andra referenser går det inte se vem som knäppt bilden. En sökning på bilden ger ett enda resultat. Ett ganska avslöjande sådant: den 24 januari 2014 skrev TT följande nyhet:

Under visst tumult genomförde Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU) en tillståndsgiven demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm i dag. Polisen grep en motdemonstrant, misstänkt för våldsamt motstånd, och två andra omhändertogs. Ytterligare 19 motdemonstranter visiterades.”

Samma dag skrev Jörgen Fogelklou följande kommentar på Twitter:

Känner ni igen bilden? Jo, det är samma bild som används i principprogrammet. Ett program som visserligen antogs 2011, men som kom ut i nyformgiven tryckt version 24 februari 2014.
Och vem är Jörgen Fogelklou?
Art Director på Sverigedemokraternas riksdagskansli.

Slutord

Okej, så nu vet ni. Ingen av människorna på bilderna som illustrerar Sverigedemokraternas principprogram är tillfrågade om att vara med (såvida inte poliserna på bilden ovan gick med på att vara med). Det är intet ont anande fotografer och modeller som skrivit på kontrakt som låter folk, mot låg ersättning använda deras bilder till vad de behagar. Kanske personerna som är med sympatiserar med deras politik (jag har försökt att nå en del av fotograferna, men inte fått svar). Kanske gör de det inte. Kanske tycker de att det är djupt upprörande att illustrera ett invandringsfientligt partis program? Kanske tycker man överhuvudtaget (oberoende av politisk hemvist) att det är lite obehagligt att ens dotter får personifiera ett parti genom att vara på omslaget till dess program?

Jag har en hel del andra tankar kring detta partiprogram och dess estetik som jag lär återkomma till i senare inlägg.


ANGÅENDE KOMMENTARER:
Tackar för alla glada tillrop och intressanta kommentarer. Tackar även för de ointressanta kommentarerna (de där som verkar skrivas på automatik utan någon som helst reflektion och förmåga till självkritik). Eftersom det börjar trilla in en del av den varan nu tar jag mig friheten (det här är en privat blogg inte en tidning med presstöd) att bara godkänna kommentarer som tillför något.  Och då gärna med verkshöjd.
Och eftersom jag har ett jobb att sköta på dagarna kan det ta ett tag innan din kommentar blir godkänd. Om den blir godkänd 😉

Detta är inlägg 81, dag 81 i intitiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014. Detta är inlägg 81 av 100.

106 tankar kring ”Avslöjande: Inga svenskar i Sverigedemokraternas program

 1. Jag tror inte att lettar (eller ryssar) skräms av sverigedemokraternas politik. SD är snarare hippies i jämförelse med mittfåran i Lettland/Ryssland. Fast om du mailar och frågar om de tycker att det är ok att vara med i propaganda för dödsnazister så kanske de svarar att de inte vill vara det.

  1. Om jag får svar på mina frågor så lovar jag att redogöra för såväl fråga som svar. Och nej: jag frågade inte om de tyckte det var okej att propagera för dödsnazister 😉 Väldigt roligt uttryck förresten.

 2. Det är ju dessutom intressant att de verkar strunta i de användarvillkor som finns för Shutterstock. Under rubriken ”Begränsningar” punkt 13d står det att bilder från Shutterstock inte får användas ”i samband med politiskt stöd”.

  I de engelska villkoren (som är det bindande avtalet) är det formulerat såhär under 13d:

  ”YOU MAY NOT [use an image] in connection with political endorsements”.

  På svenska: http://www.shutterstock.com/sv/licensing.mhtml?type=standard
  På engelska: http://www.shutterstock.com/licensing.mhtml?type=&language=en

   1. Värt att göra en uppdatering med den informationen. SD är snabba på att angripa och anmäla fotografer från tidningar som har använt deras bilder ”felaktigt”. Kan vara bra att upplysa dem om detta.

    1. Om SD har tagit bilden så behöver SD troligen inte kontakta fotografen eller anmäla honom eftersom fotografen är de själva. Eller hur var det nu? 😉

   2. Det bästa är att kontakta Shutterstock och anmäla. Det kan vem som helst göra. Då får SD dra tillbaka partiprogrammet.

   3. Jag hoppas du eller någon annan anmäler missbruk av bilder. Bäst kanske om bildbyråerna går ihop om en stämning. Är de kontaktade? /Kronberg

    1. Lena, gör det själv. Varför ska alltid någon annan göra saker åt andra? Ta tag i saken själv istället för sitta där bakom tangenterna och tycka. Oavsett vad de tycker och vad de har för bilder så är det sådär snart 1 miljon människor som lägger sin röst på dem. Varför tänker ingen på det?

     1. Johan, jag såg inte ditt svar förrän nu. Varför gör inte jag stämningen, undrar du? Jo, för det första för att jag inte kan upphovsrättslagar lika bra som den här bloggaren. För det andra för att det inte är mina fotografier, så jag antar att det ligger i fotografernas och bildbyråernas intresse att göra stämningen och för det tredje, jag har itne råd att anlita advokat och göra en stämning. Allt det här hade du kunnat räkna ut själv Johan.
      Och nu undrar jag: Vad gör du, Johan, förutom att sitta vid tangenterna och klaga på andra som inte gör något?

 3. Enligt svensk upphovrättslagstiftning och PUL har både fotografer och modeller rätt att neka till att bilder de tagit/figurerar på används på olika sätt, även om de skrivit på ett kontrakt där de avsäger sig den rätten i ett annat land.
  Enligt svensk lagstiftning kan du avskriva dig den ekonomiska upphovsrätten, men aldrig den ideella (lagom förvirrande med en flerdelad upphovsrätt).
  Används materialet i Sverige och riktar sig till en svensk publik gäller den rätten för dem i Sverige.

  1. Nja, modeller har ingen upphovsrätt till sin avbildning. Det är bara upphovsmannen (fotografen) som har sådana rättigheter enligt lag.

   En modell har däremot rätt att neka till att ens namn eller bild används i reklam. Det regleras inte i upphovsrätten, men i (javisst!) Lag om namn och bild i reklam.

  1. Nej, för platt mark, för smal mur och för oskadad. ”Dry wall”, ev från Irland.

  1. Tack alla för hjälp med att komma åt familjeterapin i Las Vegas 😉 Får erkänna att jag tog med den som en liten ironisk retorisk poäng…

 4. Intressant! Särskilt som SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth stämt GP (och andra tidningar) för otillåten bildpublicering och krävt 20 800 kronor för att tidningen publicerat bilder från ”järnrörsnatten”. Undrar vad SD betalat för alla bilderna i broschyren?

 5. Och då har Bakelit tagit död på myten om SD som ett rasistiskt, extremnationalistiskt parti som inte tål något utomlandskt. Grattis!

 6. Jag tycker att du borde gå till botten med om lastbilschauffören i den här filmen verkligen är en riktig arbetare. Eller är han bara en skådespelare? Kanske låtsas bara kvinnan att hon är en städare? I så fall är det ju skandal och måste uppmärksammas. https://www.youtube.com/watch?v=0UfcHZ78HUI

  1. Hej Peter! Ber om ursäkt för sent svar. Har funderat lite över din fråga och kan konstatera att jag faktiskt tycker det verkar vara ett ganska ointressant avslöjande. Däremot om det visar sig att sossarna har anlitat skådisar utan att betala dem, eller givit den taskiga arbetsvillkor – då är det ett scoop. 😉 Vet du mer?

 7. Jag förstår inte den röda tråden?
  Är det att bilderna föreställer utlänningar, och att SD måste vara ett parti som hatar utlänningar?
  Eller vad är det roliga?
  Trodde någon att Jimmie Åkesson själv varit ute med kameran?

  1. En del skrattar så att de kreverar när de ser en dålig skådis bryta på tyska, eller när en politiker håller i en uppstoppad bäver. Andra tycker det är lite kul när ett parti illustrerar ett principrogram som till stora delar hyllar det svenska och nationalism som poltisk ideologi, med bilder från utlandet. Vad som är roligt beror lite på referensramar. Nej, jag trodde inte att Jimmie Åkesson själv varit ute med kameran.

 8. Kräftorna är i alla fall helsvenska. Jag fångade, kokade och fotade dem i Sörmland 🙂

 9. Bravo ! Skitbraforskat ! Om SD fuskar med sådant då är allt annat inte mycket värt …

 10. Pingback: Marknadsför SD – utan att veta om det | Norstad
 11. Ush att dom kan med , att dom tog bilder från andra sidor eller vart vill du komma?

  Fruktansvärt löjligt inlägg…

  1. Jag har inga problem med att de använde bilder på andra landskap än svenska. Det jag tycker är obehagligt är att använda bilder på människor i partiprogram utan dessa människors samtycke. Och det gäller oberoende av parti.

   1. Men det är inte vad detta har att göra med eftersom då hade inte vilket parti det handlade om varit intressant.

    Nu skiner det igenom att du inte har någon aning om vad partiet står för och att man går på allt vad alla andra säger om partiet, istället för att använda sin hjärncell och tänker efter att man kanske ska leta efter den riktiga källan.

    Sen är det väl ändå inte partiet utan den som har gjort jobbet som du ska skylla på? Varför åter igen kommer vilket parti det handlar om upp?

    Försök verkligen igen men jag är nyfiken på vilka bortförklaringar du kommer komma med när bladet inte tyder på något att det ska handla om etniska Svenskar eller Svenskt landskap.

    1. Jag har läst Sverigedemokraternas principprogram, ett av partiets grundläggande dokument, som beskriver deras värdegrund och grunden för deras politik. Så du har fel: jag har en aning om vad partiet handlar om.
     Det är partiet som har tagit fram programmet och enligt en intervju med Martin Kinnunen gör partiet ”allting inhouse” när det gäller marknadsföringsmaterial och trycksaker. Alltså finns det egentligen ingen annan att skylla på.
     Att just Sverige åsyftas när partiet i programmet beskriver sin nationalism är väl ganska uppenbart? Eller har jag missuppfattat partiets namn fullständigt? För egen del upprörs jag som sagt inte alls över att partiet använt sig av bilder från andra länder för att visa upp Sverige från sin bästa sida.

  2. Ibland när man spelar ”jag förstår inte din poäng” kortet så leder det till att man helt enkelt framstår som … Lite korkad?

   Det hade faktiskt inte varit så svårt att anstränga sig lite för att hitta blider från sverige. Men att tänka steget längre är väl inte riktigt SDs strongpoint.

  3. Till och med en SDare (vilket jag inte påstår du är) måste ju inse det roliga och paradoxala i att SD, när de vill illustrera det typiskt svenska, väljer bilder som inte alls är svenska. Löjligt? Ja, kanske. Men mest kul…:-)

 12. I dag har jag förtidsröstat, blev SD såklart . För mig är det viktiga att jag delar partiets åsikter och ambitioner, inte vart bilderna kommer i från.

  Det mest pinsamma är att slaskmedia har plockat upp detta som en nyhet?!

  1. Jag respekterar att du har röstat men delar nog inte dina åsikter. Såvida du inte sitter inne med helt andra åsikter och ambitioner än de jag läst när jag gått igenom SD:s program.

 13. Nu är ju detta inte SD´s problem. Problemet ligger hos reklambyrån som tillverkat materialet.

  1. Citat från Dagens Media:
   ”Som Dagens Media tidigare berättat har Sverigedemokraterna inga planer på att anlita någon mediebyrå eller reklambyrå inför valåret 2014.

   – Vi gör allt inhouse, vi har tagit in folk och har den kompetens som behövs, sen har vi vissa kontakter externt, säger Martin Kinnunen.”

 14. Det förvånar mig inte. Själv råkade jag ut för att Fria Tider använde en av mina bilder med CC-licens, och det gick såklart inte att få dem att ta bort bilden. Måste säga att jag överväger att sluta använda CC-licenser pga detta.

  1. Onekligen lite läskigt. Man uppskattar ju tanken med CC, men jag skulle nog inte släppa bilder på mina barn med CC-licens.

 15. Detta är löjligt på en helt ny skala… Sluta jaga SD och angrip deras politik istället.

   1. Åh, förlåt, är det innehållet i principprogram som angrips och inte att bilderna inte är tagna i Sverige, sorry. Jag uppfattade det som ett raljerande över att bilderna inte var tagna i Sverige utan i utlandet.

  1. ”Jakten” i detta fall är ju inriktad precis på det; att granska SDs politik och hur de presenterar den. SDs nationalistiska ideologi som är grunden för all deras politik hyllar det dom säger är alldeles speciellt svenskt; landskapet, sederna och människorna. Om det då visar sig att SD använder bilder av landskap, seder och människor som inte alls är svenska så är det helt enkelt ytterst dråpligt eftersom det så tydligt motsäger deras egen bärande tes om det ”unika” svenska. Extra roligt är ju också om SD själva inte själva vetat om bildernas ursprung när dokumentet producerades. Självklart går det säkert att hitta bilder i andra partiers dokument vars ursprung också passar dåligt med vad de säger sig stå för, men inget annat riksdagsparti än SD hyllar ju detta metafysiska samband mellan nation och personlighet. SD anser inte att vem som helst kan vara svensk och det är därför bilderna på de uppenbart ickesvenska människorna i deras program så väl illustrerar SDs motsats; att nationell identitet är en ytterst ytlig konstruktion, eller snarare en illusion. Som dessutom ser likadan ut i en massa olika länder. Man ser vad man vill se, helt enkelt. I min bok är det här minst lika dråpligt kul som när SD besökte Färöarna:-) Bra grävt och smart idé av bloggförfattaren att kolla upp detta!

  2. Vad då jaga SD. Detta är inte att jaga SD. Detta är att belysa orimligheter i deras politik. Alltså att på ett konstruktivt sätt angripa just deras politik.

 16. Inte för att vara taskig, men varför skrev du rubriken:

  ”Avslöjande: Inga svenskar i Sverigedemokraternas program”

  och sedan skrev:

  ”Det finns faktiskt en bild i programmet som inte kommer från en bildbyrå (och som faktiskt gör min medvetet kvällstidningsskruvade rubrik lite osann ;-). ”

  Eööhhh. Gjorde du det bara för att få mer uppmärksamhet? Lite douche-aktigt får jag säga, även om jag inte gillar SD.

  1. Tyvärr måste man ibland skarva litegrann för att få till en bra rubrik. Tyckte jag kompenserade det med att öppet erkänna skarven. På tidningar är det normalt redigerare som sätter rubriker och när de skarvar rejält får det den stackars journalisten att framstå som ohederlig. Förlåter du mig… 😉

 17. Vilket ”avslöjande”. Det märks att vänstern börjar bli desperata när sånt här kallas nyhet och avslöjande. Så blir det när man inte har några vettiga argument utan bara floskler om värdegrunder och en felöversättning av en FN-deklaration. Jag åsyftar alltså ”dignity” som någon översatt till ”värde” istället för ”värdighet” som är den rätta översättningen. Man ska alltså bemöta alla människor med samma värdighet. Det har inget med värde att göra. Jag röstar på SD för jag vill ha ett fritt land utan problem med islamister och religion.

  1. Vad är din poäng? Att människor inte är lika värda och att FN enligt din tolkning inte heller tycker det? Jag vill också ha ett fritt land, men min tolkning av fritt skiljer sig nog från din.

 18. Med tanke på alla bilder tagna från Östeuropa får det en att undra om det är lebenaraum de vill ha…

 19. Skall bli intressant att se vilka flera partier som har orent mjöl i påsen när ni granskar dem! Om ni bara granskar SD så tjänar de på een ensidiga granskningen.
  -Den som är utan skuld kastar första stenen!

  1. Hej Svenne!
   Du kanske missade men någon vecka innan jag skrev detta blogginlägg granskade jag faktiskt alla partiernas program ur et estetiskt perspektiv: https://www.bakelit.com/2014/04/28/partiprogrammen-sa-har-usla-ar-de-rent-estetiskt/
   Ingen av dem använde dock sig av bilder.

   Nu har ju jag som enskild bloggare (utan presstöd) något som helst krav på mig att vara opartisk. Och du behöver inte heller svara när jag nu ställer frågan:

   -Vad menar du egentligen med den där stenen?

 20. Tack till bakelitgubben! Detta gjorde min dag, SD är verkligen onda dödsknarknazister!
  Du är en sann människovän! Tack än en gång, fortsätt med dessa fantastiska avslöjandena så suddar vi bort SD ur historien!
  Jalla jalla! upp till kamp bakelitbroder!

 21. Oj, vad duktiga ni är! Vilket scoop!
  Till alla er som skriver här:
  Ert hat mot oliktänkande börjar ta löjliga proportioner.
  Gå igenom de andra partiernas bilder då och var konsekventa.

  1. Som sagt jag har redan jämfört de olika partiernas program:
   https://www.bakelit.com/2014/04/28/partiprogrammen-sa-har-usla-ar-de-rent-estetiskt/

   Och inget annat parti hade bilder i sitt program, så det var svårt att göra just det här avslöjandet.
   Kan inte tala för de andra, men för egen del är just hat inte en av mina drivkrafter. Men jag lovar att ha din kommentar i åtanke om jag börjar hata oliktänkande. För egen del är jag mest frustrerad över alla de som inte verkar tänka så mycket alls eller trivs bra med att bara tänka litegrann och vägrar tänka vidare.

 22. Tycker det är fantastiskt med alla människor som vet och tycker så jävla mycket? Tror ni Jimmy Åkesson suttit och gjort broschyren själv?

  Jag är ingen SD-sympatisör, men för fan vakna å se verkligheten!

  1. Nej Jimmie har nog inte gjort principprogrammet själv, men han har varit med och tagit fram det, och någon på hans kansli har formgivitit det (om man ska tro följande citat i Dagens Media: ”– Vi gör allt inhouse, vi har tagit in folk och har den kompetens som behövs, sen har vi vissa kontakter externt, säger Martin Kinnunen.”)

 23. Vart har man sagt att det är etniska Svenskar och Svenskt landskap? Ingen stans ditt jubelpunko.

  Svårt att vrida något till sitt egna intresse, men du tycker väl inte att folk ska ha åsikter då det bara är dina egna som är okej och gäller i ett samhälle

 24. Bra poängterat och bra research på bilderna, har dock upptäckt att många tar det här som en enskilt påhopp mot SD. Vad jag däremot ser när jag läser, är ett påpekande på att man visar ett dåligt omdöme av att marknadsföra sig själva. ”Man kan inte både äta upp kakan och behålla den” så att säga.

 25. Hej bloggarn! Du har redan fått så mycket beröm som du tål, för själva jobbet. Nu vill jag tacka för att du orkar bemöta kritiken också. De som inte gillar ditt avslöjande kör med traditionella SD-”argument”, t ex ”alla andra använder också bildbyråer”, som om det vore poängen. Och det smöriga ”det är så synd om oss, vi blir jagade överallt”. Som om de inte själva jagade (med eller utan järnrör) alla som är avvikande ur deras synpunkt, dvs normala (märk väl att 90 procent röstar på något annat än SD). Plus SD:s eget lilla favorittänk: ”När fienden angriper oss visar det att vi har rätt.” Nävisstja, det var Stalins formulering. Men innehållet stämmer bra med påståendet att kritik mot SD bara gynnar dem.

  1. Tack för berömmet Lasse. Det är viktigt att ta alla kommentarer på allvar, även om man ibland hoppades att folk tänkte till lite innan de kastar sig över tangentbordet. Det vårt samhälle framförallt har brist av idag är eftertanke. Att tänke ett varv till innan man postar. Ett annat problem är att många kommenterar utan att ens ha läst innehållet. Jag har sett många dråliga kommentarer på Facebook där folk läser en rubrik och en bild och kommenterar på det, utan att ha läst artikeln som rubriken och bilden kom ifrån.

 26. Detta är text som alla som lägger ut bilder borde läsa. Och kommentarerna som publicerats innehåller ytterligare information. Jag tror att jag likväl som många andra emellanåt är alldeles för naiva och för dåligt pålästa. Sammanfatta gärna i ett inlägg vad man kan göra om bilden man lagt ut hittas i ett felaktigt sammanhang.

 27. Tre saker i den ”affären” har jag fastnat för:
  1: Du visar på SD regelvidriga användning av byråbilder i politisk propaganda
  2. Du avslöjar SD:s brott mot PUL och publicering av bilder på personer utan att begära tillstånd
  ( även om du delvis ”antar” att de aktuella personerna inte vill bli publicerade i politiska sammanhang. Förmodligen med all rätt, but money talks….)
  3: Vi fick lära oss hur man bildsöker på interrnet, tack vare din artikel i PCfA. Den spar vi – tack, tack!

  Bra jobbat, men fan att du orkar, kanske enda fritidsintresset??? Och faktiskt- bildern skulle kunna var tagna i Sverige. Det är inte så att endast Sverige svenska krusbär har. Det fattar t.o.m. SD

  1. Ja, vad säger man. Vi har alla våra laster. Att blogga är min last. Men om några dagar är Blogg100-projektet över för den här gången, och då ska jag nog ta några dagars, veckors eller månaders paus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.