Om pusslandets ädla konst

pussel

Befinner mig sedan lördags kväll i Grövelsjöfjällen. På dagarna längdåkning, utförsåkning (jag gjorde trevande debut idag), pulkaåkning och allmänt njut i vårsol och i djup, gnistrande men sakta avsmältande gammelsnö. På kvällarna när barnen gått och lagt sig är det vuxentid. Den där sällsamma stunden på dagen då vi vuxna kan ägna oss åt självvalda sysslor. Till vardags brukar det för egen del ofta handla om en mix av jobb, lite bagisbloggande och allmänt häng vid datorn. Nu när det är semester ställs man inför möjligheten att göra vad som helst… något kanske totalt inproduktivt. En sådan syssla är att läsa bok. Herrn på bildne ovan väljer: pussel. 1000-bitarspussel på 6 dagar är utmaningen. Och jag är själv inte den som hoppar ett pussel. Även om jag kommer från en familj där det anses vara ett brott mot den heliga pusselregeln att titta på locket medan man pusslar (något som tydligen inte alls är en allmängiltig pusselregel).

Det finns mycket att lära av pussel. Exempelvis prioriteringar och metodik. Du kan inte slarva dig fram om du ska bli framgångsrik i ditt pusslande. Första jobbet för en pusslare är att vända alla bitarna rätt och påbörja en grovsortering, där kant och hörnbitarna (ack dessa underbara hörnbitar!) sorteras i en separat hög. Sedan byggs ramen och därefter samlar du ihop bitar som har något gemensamt. Det kan exempelvis vara bitar med mycket rött i. Förhoppningsvis ser du snart ett mönster och kan börja bygga upp motiven.

Sorterandet och letandet är slitsamt. Belöningen är de där kickarna du får när du saker faller på plats. Framförallt när flera separata motiv fogas samman.

Pusslandet har flera faser.  Lite beroende på hur motivet är uppbyggt. Det klassiska motivet: ett foto på en stad, en sjö, ett slott eller liknande, slutar ungefär på samma sätt:

Slutfasen: Det stora blå.

Den där jäääääävla himlen. Det är bara att sortera bitarna i olika blå nyanser och pröva, pröva, pröva.

För är det något du lär dig när du pusslar så är det att pröva tålamodet.

……..

Där slutar dagens inlägg. Dags att ge sig i kast med himlen (Mattias jobbar hårt med skogen).

Detta är inlägg 33, dag 33 i intitiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014. Detta är inlägg 33 av 100.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.