Sluta vara dumsnål: Köp dina favoritappar nu!

Det har flera gånger konstaterats att ställs folk i valet mellan gratis-app (för det mesta med reklam) och betalapp (för det mesta utan reklam), väljer den överväldigande majoriteten gratisvarianten. Appstatistik-sajten Flurry sammanfattade förra året fyra års iOS-app-historia och kunde konstatera att andelen gratisappar till och med ökat från 84 procent av marknaden till 90 procent. 

Orsakerna tror jag är flera. En förklaringen till att andelen gratisappar har ökat är nog att utvecklare insett att betalningsviljan är låg. En annan är att spelappsföretagen på sistone upptäckt att de kan tjäna betydligt mer på så kallade in-app-purchases, där folk betalar för att köpa fördelar ”powerups”, hoppa vidare till nästa nivå, med mera. Istället för att tidigare tjäna 7-29 kronor per spelare som verkligen köpte betalversionen av appen, kan nu exempelvis, King, tjäna flera hundra kronor på en spelare som frusterad köper sig vidare i Candy Crush Saga.
Sen har vi alla de där som fortfarande inte vågar eller ser behovet att koppla ihop Google Play eller Appstore med sitt kreditkort. En del verkar uppleva det som att de lägger in kortet i baren. Kanske är de rädda för att de på fyllan ska börja okynnesköpa? Och så får vi räkna med alla de som faktiskt laddar ner gratisappen, testar den och sen aldrig använder den igen…

Det här inlägget riktar sig till alla er dumsnåla… Ni som fortsätter att använda gratisversionen av appar som ni fortsätter att använda år för år. Här ett exempel:
Hösten 2010 släpptes appen Wordfeud till Android (jepp den släpptes först till Android ;-). Efter att ha spelat gratisvarianten ett par veckor tog jag följande tunga inköpsbeslut:

appkop

Jag investerade alltså 19 norska kronor i en app som jag sedan dess, reklamfritt, spelat i snart fyra år (i skrivande stund pågår faktiskt tre matcher).

Nuförtiden kostar appen 22 kronor, och det är löjligt lite för att slippa störande annonser. Så lite att man undrar om inte Berthaussen IT har förlorat en massa reklamintäkter på att sälja appen till mig.

För de pengar jag lagt ner på appar har jag säkrat mig en bättre användarupplevelse, samt sparat batteri (att appen hela tiden tankar ner annonser från annonsnätverk drar ström), och fredat mig från för mig oftast irrelevanta reklambudskap.

Att envisas med att låta barnen spela gratisappar är ännu dummare…  visst finns det hokus-pokus-alfons-aberg1enstaka undantag därute (exempelvis AwesomeEats, som vill lära barnen nyttig mat…) men de flesta gratisappar är i själva verket inte gratis. Antingen exponerar de ditt barn för tveksam reklam eller försöker få dig att lägga pengarna på fler banor, ny utrustning, kläder, eller andra bonusattiraljer.

Ett tips om du har flera paddor och flera barn som vill spela: Dela på ett appstore-konto eller google play-konto. Då blir kostnaden försumbar. När vi köpte Hokus Pokus Alfons Åberg till barnen i samband med att vi åkte till Teneriffa kostade den 45 kronor. Den räddade två flygresor. Nu kostar den 28 spänn! Slå till!

Och vill du ha fler bra apptips?

Kolla in sajten PappasAppar >>

Detta är inlägg 27, dag 27 i intitiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014. Detta är inlägg 27 av 100.

En tanke kring ”Sluta vara dumsnål: Köp dina favoritappar nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.