Varsågoda: receptet på BB Sandwich

gb_sandwich
GB:s klassiska variant av den klassiska glassen Sandwich.

Mina barn brukar kalla det “smörgåsglass”, vilket nästan får den att framstå som lite nyttig. Glassen som finns i många tappningar (på Teneriffa var kakan beige), och även namngivit en version av operativsystemet Android, är här i Sverige mest känd som GB Sandwich, även om Glacebolaget numera kallar den rätt och slätt Sandwich. Häromveckan hamnade jag i ett läge där barnen ville ha smörgåsglass, jag ville ge dem smörgåsglass, men hade ingen.

-Men vafan, tänkte jag. Det kan väl inte vara så svårt?

Googlade lite på ämnet (som vanligt hamnade trådare på Flashback högst upp bland sökresultaten) och fastnade till slut för ett recept som tydligen har sitt ursprung i tidningen Buffé.

Idag gjorde jag receptet för andra gången, döpte det till BB Sandwich (Bagisbloggen Sandwich) och låtsas så här i efterhand att det är en skapelse ägnad Bagisbloggens 5 års jubileum… (det är sant att Bagisbloggen fyller fem år, men det har dock inget med denna glass att göra)

BB Sandwich

 

De kanske inte är så snygga, men väldigt smarriga (intygar även kvällens gäster). Och de är inte särskilt krångliga att göra:

Receptet:

Ingredienser:
3 ägg
1 dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Vaniljglass

Steg 1:
Sätt på ugnen på 250 grader.

Steg 2:
Vispa ägg och strösocker vitt/gult och pösigt. Idag var jag lite slapp och använde elvispen.

Steg 3:
Ta fram ett litermått och häll i potatismjöl, kako och bakpulver. Rör runt.

bb_sand1

Steg 4:
Sikta ner blandningen i smeten och rör om. Jag hällde genom en sil medan Frida rörde runt. Ett bra sätt att slippa klumpar.

Steg 5:
Klä en långpanna med smörgåspapper (jag tar två som jag lägger omlott och går över kanterna). Fördela sedan smeten jämt i pannan. Båda gånger jag gjort receptet har jag nog gjort botten lite för tjock. Den kan vara ganska tunn eftersom bakpulvet lyfter kaka en del.

Steg 6:
Grädda den i 5 minuter. Håll lite koll så att den inte bränns.

iugnen

Steg 7:
Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper, dra av pappret som kakan gräddats på och låt kallna under samma långpanna som du gräddade kakan i. Jag lät den kallna cirka 1-2 timmar.

bb_sandwich2

Steg 8:
Skär upp i lämpliga bitar. Skopa upp vaniljglass och tryck på ett lock.
Sådär: En tvättäkta BB-sandwich!

De två gånger jag gjort detta recept har jag serverat ganska direkt. Men jag har sett andra recept där de förordar att man låter glassarna ligga tre timmar i frysen innan servering. Tål att testas!

Ha det gott!

Detta är inlägg 15, dag 15 i intitiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014. Detta är inlägg 15 av 100.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.