Putin vår nya Hitler? och hur mycket skrattar Goldie Hawn och Sharon Stone nu?

putlerNär Stephen Fry i augusti förra året i ett öppet brev till David Cameron och IOC krävde att de olympiska spelen skulle stoppas liknade Fry  Vladimir Putin vid Adolf Hitler. Stephen Fry menade att Putin gjorde homosexuella till syndabockar precis som Hitler gjorde med judar. Ett påstående som många uppfattade som väl magstarkt: vaddå Putin gasar väl inte homosexuella?

Några dagar innan OS  hävdade, oppositionspolitikern, och schacklegendaren Garry Kasparov, enligt en intervju återgiven av The Guardian, att ”Sochi är för Putin vad Berlin var 1936 för Hitler”.
Garry Kasparov tillade:

”Anyone who thinks that is an exaggeration is forgetting a very important factor. Hitler in 1936 was seen as a thoroughly respectable and legitimate politician.”

 

Efter de senaste dagarnas händelser är det nog inte lika många som upplever liknelser mellan Putin och Hitler som magstarka. Händelserna på Krimhalvön påminner ju en hel del om Hitlers ”anschluss” då man ”befriade” det tyska brödrafolket i Österrike.

Men frågan är om det fortfarande finns någon poäng med att jämföra Putin med Hitler. När Garry Kasparov och Stephen Fry gjorde det var det för att väcka folk, att få dem att förstå allvaret. Nu förstår vi allvaret. Putin är inte bara hänsynslös och osympatisk. Hans maktbegär hotar en hel region och miljontals människor försätts i fara.

Sharon Stone hyllar Putin...
Sharon Stone hyllar Putin…

Samtidigt som alla medier liverapporterar från denna världskris får jag hela tiden flashbacks till ett märkligt Youtube-klipp jag såg för ett par år sedan. Någon slags välgörenhetsgala i Ryssland där Putin oväntat gör entré och sjunger: ”Blueberry Hill”. I publiken finns massvis med kändisar. Juliette Binoche står där, Kevin Costner står upp och klappar händerna lite halv-entusiastiskt medan Goldie Hawn, Kurt Russel, Sharon Stone och Gerad Depardieu skrattar, applåderar och Sharon Stone till och med gör V-tecknet…

Hur tänker de idag?


Och när får vi se Putin stå på scen och sjunga:

All we are saying : give peace a chance?

Detta är inlägg 4, dag 4 i intitiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014. Detta är inlägg 4 av 100.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.