DN hajpar Spotify på fel grunder

Läste i papperslupplagan av dagens DN en artikel med rubriken: “Nio medietrender för 09”.

På plats sju kan man läsa:

7. Spotify nya Ipod

Den svenska musiksajten Spotify lanserades för några månader sedan men kan få sitt stora genombrott under 2009. Sajten ger dig i princip obegränsad tillgång till världens musik som strömmar genom datorn (du laddar inte ned den). Tjänsten är gratis med reklam och prisvärd utan. Allt fler skriver “is Spotified” i sin Facebookrad.

Oj, vad svårt jag har för den här texten.
Spotify: loggan knäppt på deras kontor i samband med en julfest 2007Fel 1: Spotify nya Ipod… Okej, betraktar vi Ipod som ett fenomen ett nytt sätt att konsumera musik så är inte rubriken fel. Spotify är ett nytt sätt att konsumera musik. Men jag stör mig ändå på referensen. Jag får uppfattningen att Spotify kommer att konkurrera ut den bärbara musikspelaren Ipod. Som tjänsten ser ut nu konkurrerar inte Ipod och Spotify, de kompletterar varandra. Med Ipod kan du ta med dig musiken, med Spotify kan du, än så länge, bara få tillgång till en massa musik via en uppkopplad dator. Två ganska olika upplevelser.

Fel 2: Nej, Spotify är inte en musiksajt. Det är en musiktjänst. Man laddar ner en klient till datorn som kopplar upp sig mot Spotifys databas med musik. Det är ingen webbplats man surfar in på.

Fel 3:  “Sajten ger dig i princip obegränsad tillgång till världens musik”.
Här har vi artikelns största fel. Vaddå “i princip obegränsad tillgång”? Spotify har en riktigt fet musikkatalog. Men begränsad. Jag hade Spotifykonto några veckor innan den officiella lanseringen, och hux flux försvann en massa av min favoritmusik från servrarna (de fanns inte med i katalogerna hos de skivbolag Spotify skrivit kontrakt med).

Satt häromdagen och påbörjade en lista med singer-songwriters och upptäckte att ett par artister bara fanns representerade på samlingskivor (exempelvis Neko Case, Frida Hyvönen). Många tidigare smala artister som blivit mainstream med tiden finns bara representerade med de senaste skivorna (de skivor de spelat in på de stora skivbolagen), vissa finns inte med alls (22 Pistepirkko) och en del riktiga jättar (The Beatles, Metallica och Led Zeppelin) finns representerade med några enstaka låtar. Det kallar inte jag “i princip obegränsad tillgång”.

Och så har vi det där med att alltfler skriver “is spotified” i sin facebookrad. 
Är man verkligen “spotified” borde man väl snarare posta en länk till vad man lyssnar på i sin facebookrad.

För det är det som är den verkliga tjusningen med Spotify. Möjligheten att dela med sig av sina musiktips till alla vänner som har Spotifykonto. Här finns också poängen med det stora, om än begränsade, musikbiblioteket: det är gemensamt. Alla spotifyanvändare har tillgång till samma utbud, och kan därför göra listor som de delar med sig till alla, och om de vill kan de bygga vidare på listorna tillsammans. 

Varsågoda: Här är min singer-songwriterlista >>

Fyll gärna på med egna favoriter!

11 tankar kring ”DN hajpar Spotify på fel grunder

 1. 22-Pistepirkko finns med, dock bara med två album.

  Håller annars med om att DN hajpar på fel grunder.

  Jag hoppas att de små och medelstora skivbolag som inte är med i nuläget ser till att skriva kontrakt med Spotify vad det lider.

  1. ah tack bamse. har tydligen inte sökt med bindestreck. uselt att jag måste skriva dit det för att få upp rätt artist. och synd att det är bara två skivor. Tur att Big Lupu är en av dem.

  1. Lite fascinerande att DN verkar ha valt att inte publicera texten på sin sajt. En helsida med de nio hetaste medietrenderna 2009 borde väl vara klockren för webben. Skäms de? Är de rädda för kommentarerna. Kanske börjar bli dags att gå igenom hela artikeln punkt för punkt…

 2. Håller fullständigt med. Jag har gått igenom kanske 20 procent av mitt lokala musikbibliotek för att se vad som finns på Spotify. Jag uppskattar att knappt hälfen av mina sökningar ger några träffar. Obegränsad tillgång om man nöjer sig med artisterna som var med i Idol 2007 kanske…

  Jag är annars imponerad över att programmet är så stabilt som det är och att streamingen fungerar utan problem mer eller mindre jämt utan några som helst avbrott. Men de behöver bygga på utbudet och funktionerna innan jag är beredd att betala för mig.

  Här finns dock några guldkorn spotify:user:oeriksson:playlist:2xwzb26wqgKtJ6LNis2jVH

 3. Njae, Anders. Visst är DNs artikel hafsig (“musiksajt”?) och alldeles för grund (som vanligt). Men jag skulle nog ändå säga att utbudet är Spotifys största fördel. Utbudet tillsammans med enkelheter/snabbheten i gränssnittet.

  Som gammal musiknörd med hyllorna hemma fyllda med spräckjazz, obskyra bluestomtar från 30-talet och okända amerikanska soulsnubbar så saknas naturligtvis enormt mycket på Spotify. Men det som saknas finns inte heller på Piratebay, och ofta inte heller på Itunes Store.

  Därmed kan Spotify fylla basbehovet i all mitt musiklyssnande, alltså: om jag hör talas om en artist kan jag oftast omedelbart hitta något med den. Vill jag gräva mig djupare krävs andra källor.

  Samtidigt hittar jag ofta massor av ny musik med många av mina favoriter, låtar och album jag inte visste fanns.

  Jag tycker de sociala funktionerna i Spotify är rätt begränsade. Man kan kopiera en spellista och skapa en gemensam spellista. Men jag kan inte märka låtar jag gillar, inte visa upp mina favoriter, mina mest spelade osv osv. Men jag tror det kommer.

  Och facebook? Vad fick han det ifrån? Jag har massor av nätkompisar med Spotify, men ingen har någonsin skrivit det. Tror inte hr leijonhufvud har så bra koll, helt enkelt.

  Sköt om dig o familjen! När ska vi luncha?

  1. Jo, Micke, jag tror nog egentligen vi är ganska överens när det gäller utbudet. På många vis är det över förväntan, men det är allt för begränsat för att Spotify ska bli min enda musikkälla (utöver att jag är bunden till datorn och inte kan strömma till min soundbridge mm). Som det ser ut nu är jag helt ointresserad av att betala 100 spänn i månaden för en tjänst som trots allt mest bjussar på det som är mainstream.
   Det måste finnas sätt att öka utbudet. Få med independentskivbolag på tåget. Eller är det de stora bolagen som sätter käppar i hjulet för den utvecklingen?
   Genom internethistorien har jag sett flera musiktjänster som bjudit på betydligt större utbud än både Spotify, Itunes och Piratebay. Torrent-communityn Oink var en sådan (där samlades musiknördarna och delade med sig av de mest obskyra bland artister från världens hörn) och Audiogalaxy var en annan.

   För övrigt kan jag bara hålla med dig Micke om att Spotify skulle kunna ges betydligt fler funktioner. Vore roligt att söka musik efter betydligt fler parametrar än idag. Och visst vore det roligt med någon form av communitydel. Sånt kommer säkert.
   Det gäller bara att Spotify lyckas övertyga folk att betala för tjänsten.
   Själv fortsätter jag att avvakta.

   Lunch låter som en mer rimlig tanke 😉 Lovar att återkomma ifrågan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.