Framtidsspaning: Ättestupa 2.0

Jag tillhör kategorin människor som kan uppleva tystnad som pinsam. Framförallt när man sitter och äter lunch och folk uppenbarligen har svårt att komma på samtalsämnen. Då plockar jag fram någon godbit från idéarkivet. Gärna något provocerande som leder till diskussion. Ättestupa 2.0 är en sådan:

-I framtiden, säger jag, kommer vi ha ett pensionsystem där folk kan välja att få högre pension mot att de avlivas vid en viss ålder. Ju tidigare datum desto högre pension. Vill du leva tills du dör en naturlig död får du klara dig på minimipensionen. Väljer du att leva fem år efter pensionen har du fem år då du verkligen kan leva i lyx och överflöd. Väljer du det naturliga alternativet kan du i värsta fall ändå dö vid 70, och levt fem år som fattigpensionär…  Svårt val? 

 

Ättestupa ur Dahlbergs Sueciaverk
Ättestupa ur Dahlbergs Sueciaverk

Enligt Wikipedias artikel om forntidens ättestupa är konceptet troligtvis en myt. Man knuffade inte alls ner åldringar från alla de stup runt om i Sverige som kallas ättestupor. Och man slog inte heller ihjäl medellösa gamlingar med den så kallade ”ätteklubban”.  

Vi får väl hoppas att Ättestupan 2.0 förblir fiktion och fantasi. Om inte så vet ni vilken bloggare som borde knuffas ned från stupet först.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.