Blai-blai bokcirkeln som levt elva år – här är vårt recept för framgång!

loggaIkväll var en sådan där söndag då jag åker till en av mina vänner i bokcirkeln Blai-blai. Så har det faktiskt varit i över elva år (läs om tio-årsjubileumet här). I elva år har ritualen varit som följer:

1. Vi ses hemma hos någon av medlemmarna (eller på restaurang eller i en fin liten stuga vid Vita Bergsparken…). Medlemmarna består av fyra kvinnor och fyra män. Faller en bort föreslår medlemmarna en kandidat (av samma kön som den som föll bort) och vi röstar fram en ny.

2. Till mötet (som sker på en söndag, oftast vid 17-tiden, ungefär var 4:e-6:e vecka beroende på helger och annat), ska vi ha läst den bok som valts på föregående möte. Boken ska vara tillgänglig på pocket antingen på svenska eller engelska. Ämnet för boken kan faktiskt vara lite vad som helst. Här accepteras alla genrer. Allt från fackböcker till poesi, science fiction och deckare.

3. Vår diskussion inleds med en kollektiv redogörelse för bokens innehåll. Ofta går vi igenom boken kronologiskt. Ibland tar vi stickspår längs vägen, diskuterar vad som ”egentligen hände”… och liknande. Ibland uppstår en diskussion om formen, stilen, handlingen, översättningen mm. Och så tolkas det, övertolkas, problematiseras, skrattas, dissas och hissas. Ibland är diskussionen över på 20 minuter… för det mesta tar det någon timme.

4. När diskussionen är över går vi över till fas två: Val av nästa bok. Till varje möte har en medlem (enligt en turordningslista) ansvaret att välja ut tre bokkandidater. Många gånger har personen ifråga tänkt ut ett tema. Men det är inget krav. När böckerna presenterats har vi en sluten omröstning. Medlemmarna skriver på lappar ner sin rankinglista, där favoriten får tre poäng och den man inte vill läsa får ett poäng… Sedan räknas rösterna och en vinnare utses.

5. Sedan bestämmer vi datum och plats för nästa utmaning, säger tack och adjö (och som ikväll tackar värden för den fantastiska maten).

6. Därefter far vi hem. Jag sätter mig vid datorn och uppdaterar Blai-Blais blogg (som funnits på Blogspot sedan starten och innehåller vår hela historik och statistik), och köper in boken via Bokus eller Adlibris…
Ibland uppdateras bloggen av någon annan (läs Tommi ;-), men för det mesta faller det på min lott. Kanske för att jag har vanan inne…

Denna uppdatering gjorde exempelvis jag om kvällens bok >>

Och så har jag gjort en uppdatering inför nästa möte här >>

För att göra bokcirkeln lite extra spännande röstar vi en gång om året igenom en topplista då vi rankar de böcker vi läst under året.  Här hittar ni våra årslistor >>

Är du med i en bokcirkel?
Skriv gärna en kommentar nedan och berätta lite om den, och om den har en hemsida: länka!

Detta är inlägg 9, dag 9 i intitiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014. Detta är inlägg 9 av 100.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.