Ulf Kristersson. Foto: Johan Ödmann

Apropå den inte helt jämställda jämställdhetsbonusen

Fick precis beskedet att jag och Frida fått jämställdhetsbonus för vår föräldraledighet med Pella. Dock inte full pott, trots att vi har varit hemma tio månader vardera. Eftersom systemet är lite feltänkt kunde jag inte låta bli att skicka ett litet mejl till vår socialförsäkringsminister. Här är det:

Hej Ulf Kristersson!

Ulf Kristersson. Foto: Johan Ödmann
Ulf Kristersson. Foto: Johan Ödmann

Gillar verkligen idén med jämställdhetsbonusen. Tyvärr gynnar den inte helt jämställda par som tar ut längre föräldraledighet. Ta exempelvis min fru och jag. Vi har varit hemma exakt 10 månader var med vår andra dotter (med vår första dotter var vi hemma 12 månader vardera). För att få detta att gå runt måste man snåla med dagarna. Men det kan man bara göra tills barnet är 1 år gammalt. Därefter måste man ta ut minst 5 dagar i veckan för att inte förlora sin SGI (detta även om man växlat föräldraledig förälder). I praktiken innebär det oftast att pappan (som vanligtvis tar den andra delen av f-ledigheten) tvingas ta ut fler dagar än mamman, och därmed (enligt beräkningen av jämställdhetsbonus) blir paret ojämställt…

Detta trots att föräldrarna varit hemma exakt lika mycket med barnen.

Nu fick jag viss bonus den här gången (hade inte fått det med vår förstfödda), men för att få full pott skulle vi antingen ha stannat hemma kortare med barnen eller gjort som så många andra: låtit mamman vara hemma 12 månader med f-uttag på 2-3 dagar i veckan och pappan hemma 5 månader med 5 dagar veckan. Något som gör paret jämställt enligt era beräkningar, men rejält snedställt i mina.

Ta en liten funderare kring detta tack! Kanske en lösning är att ta bort 5-dagarskravet i de fall då man växlat föräldraledighet och behålla den för dem som fortsätter vara lediga efter ett år?

mvh

Anders Engström
-som tror på det här med att dela föräldraledigheten lika

3 tankar kring ”Apropå den inte helt jämställda jämställdhetsbonusen

  1. Tack för att du skrev brevet till ministern! Det du beskriver gäller nämligen mig och min man också. Vi har tagit ut exakt ett år var för vart och ett av våra tre barn men då man måste ta ut flera dagar sedan barnet fyllt 1 har alltså min man fått ta ut fler dagar än mig, vi är alltså helt jämställda i praktiken, men inte i statistiken. Vi borde inte få mindre i jämställdhetsbonus pga feltänk i systemet.

    Vänligen,

    Charlotta i Norrköping

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.