Efter att Per uppmärksammade mig på att Watchmen faktiskt slutar med en cliffhanger, rotade jag fram boken och började läsa. Sådär än tredjedel in i albumet hittar jag denna serieruta:
Det är den pensionerade superhjälten Night Owl som dragit sig tillbaka och startat bilverkstad. Och killen han vitsar med är Dr Manhattan. Världens första riktiga superhjälte med superkrafter. En varelse som kan manipulera allt på atomnivå (givetvis resultatet av en liten olycka i ett atomlabb i Nevadaöknen under kalla kriget). Bildrutan ovan får mig givetvis att tänka på dagens taskiga sits för General Motors. Men också på ett klassiskt citat värt att upprepa:
”Allt [fast och beständigt] förflyktigas, allt heligt profaneras, och människorna tvingas till sist att betrakta sin levnadsställning och sina ömsesidiga förbindelser med nyktra ögon.”
När Watchmen kom på 80-talet var det nog ingen amerikan som trodde att General Motors skulle kunna gå under. General Motors var en institution. En jättelik företagsmaskin med världens säkraste inkomst: tillverkning av bilar i ett land där bilen upphöjts till religion. Men verkligheten har hunnit i kapp USA. Det går inte längre att hålla nere priset på drivmedel, landet är i djup kris och såväl General Motors som Ford och Chrystler ligger risigt till. Allt fast förflyktigas. Genom at vägra se framåt, och bryta vinnande, men bara kortsiktigt vinnande koncept har de med sina flottor med bränsletörstande bilvidunder kanske grävt sin egen grav.
Kanske borde GM, Volvo och andra bilföretag ha läst Watchmen på 80-talet. Då hade de fått lära sig av Dr Manhattan att det här med förbränningsmotorer är passé…
Bakom citatet står Marx och Engels, och boken heter Kommunistiska Manifestet. Kanske nästa omläsningsprojekt efter Watchmen. Vem vet, kanske man upptäcker något nytt och spännande? Kanske rent av något för bilföretagens företagsledningar att läsa, nu när marknaden återigen blivit profan och de stora jätteföretagen och bankerna ber farbror staten om hjälp.
länk >>