Två citat – vilket är modernt och vilket är historia?

När jag gick igenom dagens rss-flöden i Google Reader fastnade jag särskilt för två inlägg. Det ena ett inlägg om en het politisk fråga. Det andra ett inlägg om en skrift från 1924, som belyser hur vår syn på saker och ting förändrats genom åren. Jag plockade ut två citat, ett från vardera artikel och tänkte: ”De här citaten kan nog få nyfikna och klicka vidare.” Ja, lite hederlig teaserjournalistik helt enkelt.

Men när jag läste citaten igen insåg jag att citatet från den gamla omoderna boken faktiskt inte kändes så himla mycket mer daterat än ett citat hämtat från en skrift skriven idag. Läs citaten, fundera en smula och klicka er vidare till respektive artikel.  

Citat 1:

”Det är etiskt förkastligt att experimentera med barns uppväxtvillkor. Det är grymt att göra barn till brickor i ett spel som handlar om vuxnas behov av att legitimera sina perversioner.”

Citat 2:

”Bland de andesvaga kunna olika grupper särskiljas, nämligen de djupast stående idioterna och de imbecilla, vilka representerar olika grader av svagsinthet.”

En tanke kring ”Två citat – vilket är modernt och vilket är historia?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.