Därför tippade jag Ryssland som segrare…

Innan EM satte de så kallade Gubbsen ihop ett EM-tips. Mitt tips ansågs länge vara ett skämt, men även om jag just nu ligger en smula efter tippkungen Harald Pålle Pålbrandt har jag ett trumfkort: Jag har tippat Ryssland som segrare. Varför kan man undra. Här är förklaringen som jag bjöd gubbsen på idag:

Okej här har ni mitt totalt ovetenskapliga resonemang:

1. Hmm EM. Det brukar ju alltid vara outsiders som vinner EM. Man minns ju Danmark. Och så har vi det där lilla skitlaget Grekland.

2. Vad har dessa outsiders gemensamt? Jo det är kollektivet som vinner. Laget som känner mest. Laget med de sämst betalda, för den stora allmänheten okända spelarna. Skitsamma om det finns stora stjärnor. Stora stjärnor är oftast bäst i sina klubbar där de lyfter feta lönacheckar. De har hunnit jobba bort sin patriotiska ådra, och jobbar i första hand för sig själva, i andra hand för den klubb som betalar bäst och i tredje hand för sitt land…

3. Vilket lag passar in på den här profilen, tänkte jag? Hmm, de där ryssarna verkar lite intressanta. De är unga, har svetsats samman på träningsläger efter träningsläger under det gångna året. Och så har de den där holländaren som tränare. Han som gjorde under med Sydkoreaner och Australiensare.

4. Schlager-EM. Okej, det må låta töntigt, men parallellen är uppenbar. För att vinna schlager-EM plockade Ryssland in Timbaland. För att vinna fotbolls EM plockar de in Gus Hiddink. Folk tror inte att det ska funka… men det funkar. Nationen Ryssland mår möjligtvis uselt ur ett ekonomiskt och politiskt perspektiv (om man tillhör de som uppskattar demokrati) men Putin vet hur man slår på den nationalistiska trumman. Det är skådespel som gäller, och det är skådespel som det ryska folket får.

5. Oleg Blokhin. När jag låg där på en filt, med en jollrande Vanna och två fotbollsbilagor som sällskap såg jag för min inre blick Oleg Blokhin, klädd i Sovjets röda fotbollsställ, dunka in en frispark från halva fotbollsplan. Det finns säkert någon Oleg i den där truppen, tänkte jag.
Och så gick det som det gick.

Resten är historia.

”that echoes in eternity”

😉

Någon som vill kolla in gubbsen-tipset? Kolla här >>

En tanke kring ”Därför tippade jag Ryssland som segrare…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.