Turkisk potatissallad – en bakelitfavorit

För ett gäng år sedan köpte Laura en kokbok till mig innehållades en hoper spännande recept med invandrad mat. favoriten bland dessa recept är den turkiska potatissalladen. En kryddig sallad som gjort succé på mången picknick.

Här har ni receptet anpassat för fyra portioner:

Ingrediens nummer 1 är potatis. Enligt receptet 600 g sparrispotatis eller bintje. Hyfsat fast. Skala, skär upp i lagom bitar, koka och låt svalna.


Utan ägg är denna sallad totalt poänglös. De hårdkokta äggen ger med sin smuliga äggula salladen en väldigt speciell konsistens. Till 4 personerssalladen krävs 6 hårdkokta ägg som du skär upp i skivor.

Se där, de två ingredienser som kräver en smula framförhållning ligger i bunken.

En rödlök, uppskuren i tunna skivor.

Nästa ingrediens är 4 vårlökar, eller salladslök som det också kallas. Tyvärr inget som fanns på Konsum denna dag. Så jag fick införskaffa en purjo. Inte alls lika kul. Men det funkar. Välj en så späd purjolök som möjligt.

Nästa nederlag i vår ingrediensjakt… receptet säger att det ska vara 2 turkiska paprikor i receptet. Men ack nej. istället en ordinär grön paprika. Hugade kan komplettera med lite färsk grön spansk peppar. Men personligen tycker jag att det kan bli lite väl starkt.

I med allt i bunken, och vräk i 20 svarta oliver. Personligen väljer jag alltid kalamataoliver. Inget slår kalamata med kärnor. Mums!

Dressingen: Förutom äggen är det dressingen som gör denna sallad lite speciell. Blanda ihop det här:
1 dl olivolja
1 1/2 – 2 tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk malen chiilipeppar
2 tsk salt

Oj, vad mycket chili kanske du tänker. Men var inte rädd. Du pallar (särskilt om du hoppat grön chili). Fantastisk sälta och spännande konsistens.

Sallad innan dressing:

Salladen efter dressingen:

Rör varsamt ihop salladen. Ät!

1 tanke kring ”Turkisk potatissallad – en bakelitfavorit

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.