Analklåda någon?

Movicol, Xyloproct, Loosec Mups, SB12 och AC3. Jag börjar det nya året med en stillsam observation av det mer…hmm, naturliga slaget. Visst, förstoppning, hemorrojder, sura uppstötningar, dålig andedräkt och jag vet inte vad, analklåda tror jag, det har väl mänskligheten alltid lidit av, men är det fler än jag som reagerat på att dessa problem blivit väldigt tillgängliga och offentliga på sistone?

Kvartssidesannonser i DN beskriver varför avföringen inte kommer ut (den är för torr minsann!), i grått socialrealistiska reklamfilmer ser distingerade herrar besvärade ut av sin analklåda och sina ändtarmsbesvär. Halsbränna och sura uppstötningar går enligt andra distingerade herrar att bota – direkt och upp till 24 timmar! En trängd herre i kö får panik eftersom diarrén gör sig påmind, men med rätt medel sitter han i nästa stund på operan istället för på toaletten. Förtroendeingivande gynekologer i vita rockar berättar ingående hur svamp i underlivet är beskaffat och botas, och Let’s Dance-inspirerade svenska skådisar gör reklam för hur man luktar gott i munnen.

Varför är det helt okej att prata om mer eller mindre intima kroppsvätskor och ”naturliga” besvär i reklam nuförtiden? (eller kanske snarare, varför har det inte gjorts i samma utsträckning tidigare?) Vilket också föranleder min sista fråga: varför är kisset i blöjreklamen och blodet i bindorna fortfarande blått? God fortsättning.

1 tanke kring ”Analklåda någon?

 1. skriven av Simon 2008-01-14 klockan 12:32
  Tror du verkligen det skulle vara trevligt att ha gult kiss och rött blod i reklamen? Jag menar oavsett om det är naturligt eller inte är det ju kroppsvätskor, något som sällan har en given plats i folks trevlighetssfär. Att visa bajs och kiss i en blöja försämrar ju inte bara upplevelsen gentemot blöjans varumärke, utan skapar förmodligen en rätt tråkig stämning hos tv-tittarna också.

  Annars är det väl bra att man så öppet kan prata om analklåda och dylikt. Bara de inte börjar visa vart det kliar någonstans.
  redigera | radera

  skriven av frida 2008-01-15 klockan 11:42
  Näe egentligen inte, även om jag fortfarande kan tycka att det är fånigt sterilt att visa en blå vätska. Alternativet hade ju varit att hitta en annan visuell lösning…nåväl, men min fundering rör snarare att vi i och med denna flod av naturliga besvär och lösningar i reklamen kanske också får nya typer av blöj- och bindreklamer framöver?

  Och ja eftersom jag är lite pryd så jag vet inte om jag är så bekväm med denna nya naturliga reklaminfo. Men sett ur konsumentupplysningsvinkel så visst…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.