Jämställt? Ha!

Två exempel på att vårt samhälle inte kommit så långt när det gäller jämställdhet:

1. Idag på Elektronikbranschens pressmöte om årets julklapp visades en film där en handlare fick frågan om det var mest män som handlade gps.

Nej, menade mannen och klämmer ur sig något i stil med det här (jag ska kolla det exakta citatet i mitt anteckningsblock i morgon):

Nuförtiden finns det många yrkesverksamma kvinnor…

Ett citat som borde kunna ha varit hämtat från 50-talet…

2. Jag har precis skrivit ett mejl till Försäkringskassan, som verkar ha svårt att leva med att barnbidrag ska gå ut till pappan istället för mamman. I vårt fall handlar det om en ren teknikalitet. Jag har ett konto på Skandiabanken som även Frida kan hålla koll på från sin inloggning, samt ta ut pengar ifrån med sitt Visakort. Vi ville att barnbidraget skulle in på detta konto. Därför skrev vi över barnbidraget på mig. Något handläggaren som ringde för att kontrollera det hela med Frida (jag kunde ju ha tillskansat mig Fridas namnteckning under hot) hade lite svårt att förstå.

Visst är många män svin, men det känns lite beklämmande att mamman alltid är default-förälder i alla sammanhang. Hur ska man kunna uppnå fullständig jämställdhet när mamman och pappan särbehandlas, pappan är någon man inte riktigt litar på?

En tanke kring ”Jämställt? Ha!

 1. skriven av Laura 2007-11-21 klockan 11:35
  Just det, och därför behöver han en gps för att hitta rätt.
  redigera | radera

  skriven av Micke Z [ http://www.mama.nu/blogg/pappa-blogg/ ] 2007-11-21 klockan 12:41
  Jadu, Anders. Det är när man blir förälder man blir pinsamt medveten om hur ojämnställt det är i sammhället. All reklam som trillar in i brevlådam, alltid riktad till mamman. Osv.

  När vår son var liten ville vi skaffa ett gemensamt bankkonto för att sköta den delen av vår ekonomi som var just gemensam. Men det var otroligt svårt. Efter en timme hos SEB gick vi hem och trodde allt var klart, men sedan visade det sig att vi inte hade fått något konto. Banken hade väldigt svårt att förstå att vi ville dela på utgifterna och barnbidraget kring barnet.

  Vänta tills du hamnar ute ensam med barnvagn och tanterna lite diskret påpekar att ditt barn kanske fryser… För de som kvinnor vet ju naturligtvis mycket bättre hur man tar om hand om ditt barn, du är ju bara man!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.