Evert Taube, Ernst Kirchsteiger samt en och annan råtta

Tar ett litet brejk i flyttpackandet för att lätta min tunga bloggbörda. Har gått och ruvat på bloggvirke hela dagen som jag bara måste få ur mig.

Det hela började faktiskt i morse då jag läste i DN om ”Taubes okända kärlek” En kan tyckas gullig historia om Siv Seybolts romans med en 60-årig nationalskald på 50-talet.
Men är den så himla gullig. Kolla in det här citatet:

Som 17-18-åring var Siv med föräldrarna på ett av Taubes uppträdanden i Göteborg under tidigt 40-tal. Med blommor i hand fick hon komma bakom scenen och träffa den store:
– Jag var ju lite blyger, men när jag kom in blev han alldeles tyst och tittade på mig. Sedan kom han fram och lade sin hand på mitt ena bröst. Jag visste inte vad jag skulle ta mig till, berättar Siv när DN träffar henne i hennes lilla hus i Kämpersvik utanför Grebbestad i norra Bohuslän.

Gubben Taube knallar alltså rakt fram till groupien Siv och tar henne på pattarna.

Snuskgubbe!

Efter ha tänkt den tanken ett tag kunde jag inte låta bli att tänka på en annan lite obehaglig men extremt folkkär filur: Ernst Kirchsteiger.

Häromdagen såg jag första delen av Sommartorpet och visste inte om jag skulle skratta eller gråta. Mitt i sekvensen när Ernst fixar matjessillmackor till sina underhuggare har producenten bestämt sig för att förstärka Ernsts obehaglighet genom att växla normala bilder av Ernst med extrema närbilder där Ernst upprepar exakt samma Ernstiga mening som han klämde ur sig sekunden innan. Greppet är minst sagt märkligt. Särskilt med tanke på att denna tjatiga teknik upprepas gång på gång på gång. Till slut gömde jag mig under täcket. (se programmet här…)

Ernst märkliga egocentriska stil, med ett inpetat ”Jag” i var och varannan mening, är direkt obehaglig, men obehagligast av allt är Ernst förhållningssätt till sina ”medarbetare”. Ernst envisas med att visa upp hantverkarna för publiken och försöker på något klumpigt vis vilja få oss att tro att de trivs i hans sällskap. Ett av hans paradknep för att skapa denna illusion är att han gärna berättar för publiken att han faktiskt kommunicerat med hantverkarna och att han bär på viss specifik kunskap. Helst ska det var någon viss inställning, åsikt eller smakinriktning som Ernst inte håller med om och som han ska motbevisa. Den här gången är det någon av hantverkarna som inte gillar matjessill, något Ernst givetvis ska bota med sin briljanta smörgås (den han tillredde varvad med extrema närbilder).

Och så dags för den obligatoriska konfrontationen. Hantverkarna på rad, sittandes på en trapp i ett hörn och Ernst på sin tron, nej jag menar pall, rapandes sin monolog. Och nej Ernst, jag vågar lova att killarna i trappen inte sitter och okritiskt lapar i sig visdomar från sin store mästare. De tycks snarare längta sig bort till sina riktiga kompisar och ett tillfälle att berätta vilken egocentrisk, upplåst tönt den där Ernst är.

Ernst du är inte Erik Axel Karlfeldt. Däremot är du ”mannen som kan tala med medelålders kvinnor”, och det finns ruskigt många därute som verkar gilla din stil. (och då menar jag verkligen ruskigt)

Och så slutligen den där råttan. Den finns faktiskt inte bara där för att få till en bra rubrik. Tänkte nämligen passa på att avsluta detta inlägg med en bild från vår källare. En bild som definitivt motiverar mig att stänga av datorn och packa vidare!

En tanke kring ”Evert Taube, Ernst Kirchsteiger samt en och annan råtta

 1. skriven av Bisonfredrik [ http://bisonblog.blogs.com ] 2007-06-21 klockan 00:30
  Äntligen! Skönt att du fick dig ur det. Ernst-klippet är bland det märkligaste jag sett på SVT i år faktiskt. Den där Taube-kärleken? Är det samma flamma som figurerar i Fredrik Strages bok ”Fans”? Hoppas inte det i alla fall.

  Råttan sover bara…
  redigera | radera

  skriven av Niklas 2007-06-21 klockan 08:52
  Mycket bra 🙂
  redigera | radera

  skriven av Ulrika 2007-06-21 klockan 08:54
  Jo, det var trevligt att få det i textform, även om vi redan tidigare på dagen hade äran att få ha dig orerande på redaktionen.
  Kom oftare till oss på IW Anders!

  Men råttan? Är inte det där en mus?
  redigera | radera

  skriven av Alfred [ http://www.alfred.nu ] 2007-06-21 klockan 17:53
  Min teori (eller var det nån annan på IW som drog fram den först?) är att producenten egentligen bara tänkte använda sig av lite fräsh klippteknik och varva vanliga bilder med extrema närbilder. Däremot tänkte de inte upprepa ”aforismerna” utan bara klippa in närbilderna när Ernst säger det första gången.

  Eftersom teamet bara hade tillgång till en kamera var de dock tvungna att be Ernst upprepa replikerna vid en andra tagning och eftersom Ernst inte kan låta naturlig blev det hela pannkaka.

  Det gick inte att klippa ihop närbildstagningarna med översiktstagningarna och därför fick vi avnjuta av detta jättekliv i tv-historien.

  Vad är det för fel på döda råttor?
  redigera | radera

  skriven av Mikko [ http://lemikko.blogspot.com ] 2007-06-22 klockan 10:05
  En genial snuskgubbe Evert, men likväl en snuskgubbe. Synd att jag missade det där Ernst-programmet. Måste kolla om det går i repris, låter som en riktig skräckfilm.

  Så råttorna hann inte lämna skeppet? Skynda er till Bagis.
  redigera | radera

  skriven av Laura 2007-06-24 klockan 20:04
  Vem godkände Ernsts program och idén med dessa små klipp? Var det du, Johan? Ingen bra idé att godkänna infall när man ätit Scooby Snacks.
  redigera | radera

  skriven av j 2007-06-24 klockan 23:09
  Det är inte helt omöjligt. Någon läckte ut det där med Scooby Snacks och sen dess är allt en enda soppa. Nu minns jag inte längre vad jag sagt ja till…
  redigera | radera

  skriven av Anders [ http://www.emretsson.net ] 2007-06-26 klockan 10:38
  Nu har jag kollat Ernst-programmet. GAAAHHH!!
  redigera | radera

  skriven av j 2007-06-26 klockan 19:27
  Jag har två teorier. Antingen vill de trigga igång alla 50 minus generationer. Vi som tror att Ernst kommer från en annan planet. Och de hoppas då på nya citat på tändsticksaskar på designtorget.
  Eller så vill de uppnå någon sorts twin peaks-känsla. Fast det hade funkat bättre om de kört närbilderna baklänges. ”allesek ttäl” och ”nellis nårf natläs.” I själva verket kanske de försöker bygga om laggårn till the black lodge. Med lite röda sammetsdraperier så…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.