80-talisterna är här…

I morse läste jag med fascination Märta Myrsteners krönika ”Dessvärre föddes jag fem år försent” i DN På Stan. Märta föddes 1983 och blänger avundsjukt på alla priviligerade 70-talister som hade en mysig uppväxt och kom ut i arbetslivet i rättan tid:

Klart man har formats av det, klart man känner sig alienerad och bitter inför alla dom där mysiga neoproggarna födda före 1979, den sista generationen välfärdsbarn, med sina kompletta samlingar av Puss & kram-böckerna och sin orubbliga ”det ordnar sig, jag kan gå på Stockholms filmskola i ett par år, jag vet att det är tufft med jobb, men jag klarar mig, jag hade det ju så jävla idylliskt som barn och besitter därför en orubblig framtidsoptimism”-attityd.

Och visst har hon ganska rätt. Vi har det hyfsat bra, även om vi själva gärna blänger på 40-talisterna som fortfarande har många av de skönaste jobben, och som till skillnad från vår generation tycks hinna pensionera sig innan de dör av stressfrakturer i hjärnan…

Märta får mig onekligen att känna mig en smula gammal. Inte bara känna mig. Jag är gammal. Börjar nog bli dags att avla fram nästa generation som kan titta snett på de bortskämda, genomcurlade 90-talisterna…

Märta Myrsteners krönika >>

En tanke kring ”80-talisterna är här…

 1. skriven av Frida 2005-12-16 klockan 16:04
  Nå. Nu var det väl ändå jag som läste upp delar av krönikan för dig denna morgon, och då slogs jag av hur träffande det är att vår världsbild och vårt vokabulär tidigt kryddades av slogans som ”Atomkraft nej tack”, men jag har nog aldrig reflektrerat över skillnaden på det slagordet och ordet ”svångremspolitik” – vilket krönikören hävdade var bland 80-talistens första ord. Blir man verkligen sån där då? Som Märta skriver. Låter lite läskigt. Och jag håller med dig, man känner sig förbannat gammal.
  redigera | radera

  skriven av anders 2005-12-16 klockan 16:25
  Okej… rättelse… Frida läste upp krönikan fram till ”inte en del av bailefunkgenerationen -05 som handlar om att våldta småsyrror och döda bögar”, och gjorde ovanstående reflektion (alltså den Frida skrev).

  Resten läste jag och tänkte alldeles själv… så det så!
  [:kiss:]

  Förresten, någon mer än mig som inte hade en aning om vad bailefunk är för någonting… well, nu vet jag det, och att man kan komma till en porrsajt om man googlar på ordet.
  redigera | radera

  skriven av Daniel 2005-12-16 klockan 18:37
  Det är sjukt gulligt att ni kommunicerar i kommentarerna här på bloggen.
  Eller tragiskt…
  Näe, jag är snäll – det är gulligt!
  redigera | radera

  skriven av magnus [ http://ja.nu ] 2005-12-16 klockan 23:20
  Och smileygubbar som pussas. My god asså va goa ni ä.

  Vi ska flytta by the way. Till läääääägenhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.