Att rasera sin intellektuella fasad

Nu har Frida och jag vräkt ner alla böckerna från bokhyllorna. Den stora utrensningsprocessen har påbörjats och vi har bestämt oss för att decimera antalet böcker ganska radikalt.
Alla inbundna skönlitterära verk ligger i kartonger. Merparten av pocketböckerna, och i stort sett all facklitteratur med några undantag.

 • Referensverk som verkligen används (bort med sånt som lika gärna kan ersättas med en sökning på internet).
 • Pocketböcker vi ännu inte läst och skulle vilja läsa.
 • 15 pocketfavoriter vardera… böcker som vi gärna vill att andra ska läsa
 • Samt ett gäng skrytiga coffee-table-books inklusive filmaffisch- och en del konstböcker

Att behöva packa ned bra böcker svider verkligen. Böcker är ju en del av ens identitet. Kommer jag hem till folk kollar jag alltid in bokhyllan det första jag gör. Det är klart att en boksamling bestående av ett par böcker i Mammutjägar-serien + tre Dostojevskij från bokrean 1992 väcker en del misstankar. Kommer jag hem till folk som inte har en endaste bok blir jag direkt orolig.

En välfylld bokhylla med mycket intellektuellt tunggung är till viss del ett skrytbygge. Precis som en bil med fräcka fälgar och all extrautrustning. En fet bokhylla är en intellektuell fasad. Det är denna fasad Frida och jag nu demonterar och packar ned i flyttkartonger.

Brr… kusligt. Och än kusligare känns det att boklådorna antagligen kommer att ligga och fara illa i en mögig källare i väntan på att vi flyttar till något stort och pråligt där vi kan ge böckerna ett hem i ett alldeles eget bibliotek. Ett intellektuellt skrytbygge av sällan skådat slag…

En tanke kring ”Att rasera sin intellektuella fasad

 1. skriven av Jacky 2005-09-18 klockan 22:55
  Jag tror inte att det är mögligt i vår källare och jag skall försöka göra plats för er intellektuella fasad !
  Bättre än bland råttorna !

  Är det någon som kan låna Frida en bil för transporten?.

  Sedan blir det intressant att se hur ni är utan intellektuell fasad.
  Förhoppningsvis har böckerna lämnat spår hos er.

  Jag känner för er . Jag är också väldigt fast vid mina bokhyllor.Är imponerad av er radikal utrensning !

  skriven av Simon 2005-09-18 klockan 23:12
  Men alltså är inte det lite fördomsfullt egentligen, att döma människor efter böcker? Nu vet jag att jag när jag går på lägenhetsvisningar ÄLSKAR att kolla vad folk har. Sju Tom Clancy, sex Sidney Sheldon och några Guillo-böcker. Visst har man fördomar. Men ni får aldrig komma hem till oss, det ska ni ha klart för er…

  (Gymnasieskollitteratur, 160 poäng biologiböcker och några pockets jag har för avsikt att läsa. Och Grottbjörnens folk – givetvis! Sidan 450 är ju en klassiker!)

  skriven av anders 2005-09-18 klockan 23:57
  Simon, jag vet redan precis vad du går för. Jag har sett din fantastiska Harlekin-samling. Så det så!

  skriven av Simon 2005-09-18 klockan 23:58
  Min Harlequine-samling is no more. Slängd, glömd och överkommen. Sen länge. Jag har gått vidare.

  skriven av anders 2005-09-19 klockan 00:05
  klassförrädare!

  skriven av Blue Colour Simon 2005-09-19 klockan 03:14
  Jag är fortfarande den arbetargrabb från dalarna jag alltid har varit. Åtminstone som jag försöker utmåla mig som när jag träffar nya människor.

  skriven av magnus [ http://ja.nu ] 2005-09-19 klockan 19:54
  Men hallå. Inte blir det någon större demontering. Allt man äger är en fasad. Eller vad tusan. Allt man har på sig. Naken? Nej, då är fasaden galen. Jag blir tosig. Är det sådant här man ska fundera på bara för att man passerat 30 och är inte så lite inte-inteelektell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.