2016 – året då ALLA dog…

Jupp 2016 har varit ett skitår. Tunga politiska förluster och alldeles för många döda legendarer. Många dog alldeles för unga. Här en fantastisk bild som sammanfattar året.

Som svensk skulle man vilja slänga in ett par till:
Freddie Wadling, Bodil Malmsten, Josefin Nilsson, Karin Johannisson, Olle Ljungström är några av de som lämnade oss alldeles för tidigt.

Här är några korta reflektioner kring några av de som gått bort:

Prince  (7 juni 1958 – 21 april 2016):

Jag vill gärna dela detta klipp, där ett antal nu avlidna megastjärnor delar scen. Vilket artisteri. Vilken stil! Prince var ett musikaliskt geni.

 

David Bowie (8 januari 1947 – 10 januari 2016):

Förknippar David Bowie mycket med min vän ”Stor-Karin” som spelade väldigt mycket Bowie när vi bodde i samma studentkorridor i Uppsala. Hon spelade ofta baksidan på singeln Sorrow, en Jaques Brel-cover ”Port of Amsterdam”. Fantastisk låt:

https://www.youtube.com/watch?v=c40VXrQxQlQ

 

Leif Nyhlén (22 maj 1939 – 10 juli 2016):

Jag har ett starkt minne från studenttiden. Jag och någon kompis (minns inte vem) hade läst att Leif Nyhlén, känd från proggbandet Blå Tåget skulle sitta i Upland Nations källare och spela skivor. Vi gick dit och där satt Leif Nyhlén, rökte, spelade lp-skivor och drog lite historier. Minns att han bland annat spelade International Harvester och har för mig att han sa att Blå Tåget haft en av sina första spelningar i den källaren.
Varje gång jag läste en artikel i DN som han skrivit tänkte jag på den där kvällen.
Ni vet väl att det var han som skrev geniala ”Den ena handen vet vad den andra gör” som Ebba Grön gjorde känd under namnet ”Staten och kapitalet”. Här är originalet med Blå Tåget:

 

Leonard Cohen (21 september 1934 – 7 november 2016):

Till skillnad från många andra artister i den här listan känns inte Leonard Cohens död orättvis eller överraskande. Han hade levt ett rikt liv och hade till och med privilegiet att avsluta med en helt fenomenal skiva vars sånger till mångt och mycket är ett farväl. Möjligtvis sörjer jag att jag aldrig såg Leonard Cohen live. Det hade varit något.
Min absoluta favoritsång är The partisan. Kanske för att jag när jag var liten matades med sånger av den här typen, fast då inte Cohen utan kampsånger för FNL…
Se gärna den här fina inspelningen:

 

Carrie Fisher (21 oktober 1956 -27 december 2016)

Avslutar denna lista med idel gubbar med en prinsessa, eller snarare en fantastiskt rolig kvinna som gjorde oförglömliga intryck i rollen som prinsessa. På sätt och vis var man nog lite kär i prinsessan Leia som barn, men kanske framförallt i det kärleksfulla samspelet mellan Carrie Fisher, Mark Hamill och Harrison Ford. Alla som spelade med i Stjärnornas krig var nog lite kära i henne. Hon var smart, kvick, rolig och utstrålade en fantastisk karisma. Kolla gärna in det här klippet som spelades in för ett år sedan.

Och så ett klipp som är bara någon månad gammalt:

Carrie Fisher du hade ett tufft liv. Vila i frid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.