Receptet på min favorit-kycklingcurry

En bild från tillagningen av min favoritcurry
En bild från tillagningen av min favoritcurry

Då och då publicerar jag ett recept på min blogg. Och då är det ofta en rätt jag vill komma kunna komma åt receptet på vart jag än är i världen. Den här gången är det inte riktigt så. Det här är nämligen ett recept jag kan utantill, och senaste gången jag lagade receptet var på besök hos min syrra i Småland. Nu vill min mamma, pappa, syrran och min svåger ha receptet… så jag publicerar det här. Dock utan härligt fina gurkmeja-vackra bilder… får nog komplettera med dem en annan gång. Här är receptet som är optimerat för fyra portioner:

Ingredienser:
1 kilo kycklingbröst (skärs i cirka 3 centimeter stora kuber). Om frysta kycklingbröst, se till att tina dem ordentligt och krama ur vattnet…  Har faktiskt inte prövat med quorn, men det kan nog lira
3 färska tomater (hackas)
2 vitlöksklyftor (pressas)
Lite kardemumma
1 tsk gurkmeja
1 tsk chilipeppar (obs! tror du att detta blir starkt, tänk om. detta är en totalt nödvändig krydda för rätten, även min starka-kryddor-skeptiska svärmor gillar denna rätt med 1 tsk chili i och mina barn älskar den)
ca 3 cm färsk ingefära (riven)
ca 6 msk matolja
1 tsk garam masala, eller tandoori masala (det senare ger det hela lite mera mustighet)
1,5 tsk salt (kan räcka med 1 tsk om du vill hålla nere på sältan)
Eventuellt: färsk koriander att lägga på
Eventuellt: en färsk chilifrukt som du hackar ner (om du vill ha lite starkare)

Att göra:

1. Skär upp kycklingen, låt den safta av sig.

2. Hacka tomaterna. Behöver inte vara så fint.

3. Värm oljan i stor stekpanna. För egen del har jag en rejäl wokpanna. Det är viktigt med rejält med olja. Häll i lite kardemumma i oljan. När den börjar sizzla är oljan lagom varm.

4. Släng i tomater, pressa i vitlöken, lägg i gurkmeja, chilipeppar och riven ingefära. Fräs under omröring i 3- 4 minuter. OBS! inte för hög värme. Medeltemperatur blir bra.

5. Lägg nu i kyckling, garam masala/tandoori masala och salt.
Nu ska kycklingen puttra i cirkus en kvart. Rör om då och då och kolla av att kycklingen inte blir torr. Den ska bli precis genomlagad.

6. Avsluta med att slänga i eventuell chilifrukt och koriander och låt ligga i ett tag.

Servera det hela med ris, mango chutney, naanbröd (om du har bakat), papadams, raita, bananer med citron och paprikapulver… ja välj vad som passar.

Det är väldigt gott. Curry curry nam nam!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.