Hipster, Normcore, K-hole och borecore

Hipstern är tydligen död och på väg att begravas. Nu är det Normcore som gäller. Istället för att sticka ut ska man vara lite mer svennebanan. Chinos, tubsockor… Seinfeldt har blivit en modeförebild. Att handla på Dressman: superhett.

Veckorevyn lär tydligen ha varit tidiga med att berätta om denna trend på svenska:

Foto: Veckorevyn
Foto: Veckorevyn

“Så standard så att det sticker ut”. Jojo. Veckorevyn fortsätter sin beskrivning:

Så medan hipstern strävar efter det omaka och annorlunda (typ solglasögon från en second handbutik i Reykjavik) hyllar normcore mellanmjölk, Fjällräven, Bingolotto och Gyllene tider.

Patrik Lundberg i Aftonbladet kallar å sin sida normcore för klassförakt:

Snorvalpar från den övre medelklassen leker svennepäron i några månader och när de har tröttnat kan de dra på sig sina Acne-kläder igen.

Ja tänk att strävan efter något så alldagligt kan väcka så starka känslor. Hela normcore-grejen känns lite som ett skämt, eller väldigt mycket ironi. Och kanske är det det. Trend-forecasting-företaget K-hole som myntat begreppet är enligt en färsk artikel i Art review lika mycket ett konstnärskollektiv som en marknadsföringsbyrå. K-hole förresten, vet ni vad det är? Jag citerar Wikipedia:

“K-hole” is a slang term for the subjective state of dissociation from the body commonly experienced after sufficiently high doses of the dissociative anesthetic ketamine (75-125 mg IM). This state may mimic the phenomenology of catatonic schizophrenia,[1] out-of-body experiences (OBEs) or near-death experiences (NDEs),[2] and is often accompanied by feelings of extreme derealization, depersonalization and disorientation, as well as temporary memory loss and vivid hallucinations.

Vibbarna jag får av det här är väldigt lite normcore 😉

Kan nu avslöja att även trendanalysbyrån Bakelit jobbar på en trendrapport. I rapporten kan man bland annat läsa om trenden som ersätter Normcore: Borecore. Vad den kommande rapporten heter? “Bonjour tristesse”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.