Höger eller vänster, vad tar du?

Ja, det var väl skönt att få det sagt. Så att vi kan fortsätta blogga även så här post-Vanna. Allt i hela tillvaron har förstås egentligen med Vanna att göra nu, det fattade vi väl kanske inte innan. Jag vill ändå ta till orda om något annat, apropå en liten kort notis i DN för någon vecka sedan: ”Straffsparkarnas irrationella logik”.

Statistiskt sett har man i en israelisk studie nu konstaterat att det är störst chans att rädda en straffspark om målvakten står kvar i mitten av målet. Trots detta har man kommit fram till att målvakten nästintill alltid väljer att kasta sig åt höger eller vänster. Trehundra straffar har synats i sömmarna och visst slänger sig målisen både åt höger och vänster i hela 94 procent av fallen. Enligt forskarna gör målvakterna detta irrationella eftersom man då efteråt i alla fall kan säga att man försökte.

Jag vet inte om det kanske är någon hormonell effekt som gör att jag, i motsats till notisens författare Martin Hedesström, tolkar resultatet som gott. (Hellre ta i ordentligt än att riskera att anklagas för att inte ha gjort tillräckligt. Se bara på invasionen av Irak, dundrar Hedesström i som avslutning av sin text)

För jag tycker att det någonstans finns något fint mänskligt i detta. Viljan till att aktivt försöka istället för att passivt titta på – även om man kanske vet att det inte är det allra smartaste. Viljan till att göra sitt bästa och ställa upp för andra människor som kanske betyder något för en själv kan ibland kanske övervinna logik och strategi. Och att efter valet och den misslyckade räddningen ändå få konstatera att man i alla fall gjorde sitt bästa är säkert bra för individens självkänsla. Och det känns humant på något vis. Och också lite fint av forskarna att forska på något så banalt men ändå så mänskligt, får man väl säga.

Men det är jag det, som just nu inte tror eller vill veta att det finns något ont i människan eller i världen, iallafall inte utanför bubblan i Bagis där jag och Vanna befinner oss. Kärlek till alla.

En tanke kring ”Höger eller vänster, vad tar du?

 1. skriven av anders 2007-11-06 klockan 19:51
  Ja det är inte lätt att vara målis. Klart man vill slänga sig. Men samtidigt… om målisarna skulle börja stå kvar i mitten skulle nog straffläggarna ganska snart byta taktik och statistiken skulle bli den omvända.
  Kanske straffsparkar skulle bli roligare om de slogs längre ifrån och målvakten fick mer chans att reagera?
  Eller ska man göra om fotbollsstraffarna så att de fungerar som hockeystraffar. Spelaren får dribbla sig fram till målet… hmm, det blir nog ännu svårare.
  redigera | radera

  skriven av Clara 2007-11-10 klockan 12:24
  I princip håller jag med dig; det finns något djupt mänskligt – något fint – i sådant agerande, något man känner igen hos sig själv. Oviljan att passivt titta på. Att hellre riskera att göra bort sig än att inte bry sig.

  Å andra sidan blir ju allting knasigt när man applicerar det in absurdum. Jag läste i DN igår om Robert Redfords senaste alster Lejon och lamm. Något slags halvmesig betraktelse över ”oj vad fel allt blev i Irak och så”, där sensmoralen verkar bestå i att om alla bara gör något så blir det nog bra. Och vad ger Bob oss för råd?

  Jo, att ”det är faktiskt bättre att ansluta sig till armén och åka dit med vapen i hand än att bara kritisera och tycka, för då har man åtminstone möjlighet att påverka händelseförloppet”. Hm?

  För övrigt tror jag att det där med straffsparkar från längre håll är en strålande idé. Mer betänketid till alla, och roligare för åskådarna. Vem skriver till FIFA?
  redigera | radera

  skriven av frida 2007-11-11 klockan 20:38
  Ja eller hur, det var ett bra exempel du nämner Clara – kanske var det den filmen Martin Hedesström skulle ha exemplifierat med. Och det låter verkligen bedrövligt.

  Vad gäller FIFA – om jag känner min man rätt har han säkert redan dragit i någon tråd via fejan…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.