Bokmässan och alla ord

Jag har varit på bokmässa i helgen, stått i monter och sålt Hemslöjden och hemslöjdens böcker. Och träffat en massa människor jag känner. Jätteroligt och intensivt och bra.

Det vore lögn att säga att jag hann runt så oerhört mycket, men en del hann jag iallafall se. Speciellt sånt som var nära vår monter, Carl-Einar Häckner och Amelia Adamo exempelvis. Eller våra grannar Göteborgs universitet. Där fick man hitta på nya ord. Bara så där. En kul idé, och oj vad många lappar med förslag de fick in. Hade Anders varit där hade han troligtvis lämnat in det tidigare nämnda påhittet ”bloggvirke”. Och den där umeåynglingen jag hörde på radio under valvakan tidigt på kvällen som hade röstat rött och var ”försiktighetspositiv” hade ju kunnat skriva det.

På lappen fick man skriva sitt nya ord, en förklaring och hur det används i en mening. I juryn sitter Sture Allén och det var fina priser, så jag satsade hårt och skrev upp vårt hemmaverb för lata vardagskvällar; att plinga = att laga färdigrätt i mikrovågsugnen. ”Vad ska vi äta ikväll? Ska vi plinga?”.

Vad skulle du ha lämnat in för nytt ord? Och hur använder du det?

En tanke kring ”Bokmässan och alla ord

 1. skriven av Paola 2006-09-26 klockan 17:04
  Eftersom jag arbetat i skolvärlden hela mitt yrkesliv tycker jag att barn oftast har de smartaste orden.
  Häromdagen suckade jag över nycklarna: tänk att de alltid ska sökas när man skall nyckla.
  Säkert kom det ordet till mig influerad av den 3-årige intelligens som menade att man ficklar när man lyser med en ficklampa.

  Ett mig närstående barn gjorde ord av ljud som 4-6 åring, ett exempel: iiiiiiiiiis-dump, iiiiiiis-dump… Vad gjorde barnet?
  redigera | radera

  skriven av anders 2006-09-27 klockan 08:19
  Frida har avslöjat vad iiiiis-dump betyder… men jag berättar inget. Däremot vill jag slå ett slag för användning av nya ord. Visst är det kul att komma på nya ord, men för att det ska vara någon vits med det måste de användas ofta så att de till slut verkligen blir en del av det svenska språket. Ett ord som jag själv jobbar hårt på att etablera (förutom bloggvirke) är ”vuxenvälling”. En härlig omskrivning av kaffe latte.
  redigera | radera

  skriven av Harald 2006-10-05 klockan 16:34
  Funkar inte gamla ”mikra” då?
  redigera | radera

  skriven av Laura 2006-10-10 klockan 11:12
  Hoppas att iiiiis-dump inte betyder att dumpa gamla batterier under isen när sjön frusit. Så gör väl inte du, Frida?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.