STIM bokdelar…

Simon tipsade mig om ett kul litet inlägg på bloggen Copyriot. Tydligen har STIM lagt upp ett mötesprotokoll som avslutas med att orden:

Om man har pocketböcker liggandes hemma, ta med och sätt i bokhylla, så kan vi byta med varandra (som svensk musik gör).

Vi snackar samma organisation som stämmer dagis för att de olovligen spelar skivor med Mora Träsk, samt kräver stackars fattiga kulturföreningar som Uppsala Kortfilmfestival att betala Stim-avgifter för filmer som de själva i praktiken överhuvudtaget aldrig har hört talas om… (och därmed aldrig kommer att betala ut ersättningar för).

Jag tycker det är dags för bokförlagen att ta till med hårdhanskarna. När ska detta eländiga bokbytande ta slut egentligen?

En tanke kring ”STIM bokdelar…

 1. skriven av Mamselamsen [ http://mamselamsen ] 2005-11-03 klockan 17:37
  Hur gör man med det där som Jessica pysslar med. Lägger ut böcker lite här och där, för att någon ska ta den och sen skriva på Internet var dom hittade den. Får man egentligen GE bort böcker, som man själv redan läst. Snacka om att författaren bara får betalt för en läsare.

  Eller för att hårdrá det hela…. hur ska vi egentligen göra med biblioteken?
  redigera | radera

  skriven av anders 2005-11-03 klockan 18:00
  Författarna får faktiskt ersättning för varje lån på bibliotek. Så varje gång du lånar en bok trillar det in någon spänn på deras konton. Vissa barnboksförfattare lär nog tjäna en hyfsad slant på just utlåning.
  redigera | radera

  skriven av Lidbom [ http://www.vassaeggen.se ] 2005-11-03 klockan 18:14
  ”Författaren i fråga måste har varit utlånad över 2000 ggr för att ersättningen ö.h.t. ska börja gälla. Sedan går 60% av grundbeloppet (f.n. 118 öre per lån av svenskt originalverk) direkt till författaren/upphovsmannen.

  Resten fördelas av Sveriges författarfond, i form av stipendier o.dyl. Dem kan man i sin tur söka, och hoppas på det bästa…”

  från Sydsvenskans kulturbloggs kommentarer http://w2.sydsvenskan.se/blogg/index.php/2005/10/30/
  andreas-ekstrom/stold-ar-stold-ocksa-via-internet/#comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.