Semmelguiden: Håll koll på alla varianter av ”årets semla”

När Mattias Ljungberg på Tössebageriet lanserade den här mot slutet av januari 2015 anade han nog inte vad som komma skulle…

Wrapsemlan från Tössebageriet – introducerad 2015. (Foto: Tössebageriet)

Wrap-semlan var en succé som faktiskt fyllde en funktion. En semla som smakar som semla men som man kan äta på språng… och ha en handen fri för att hålla i mobilen.

Mattias wrapsemla öppnade slussportarna för konditoriernas kreativitet. Och så länge konditorierna fortsätter lansera nya kreationer mer eller mindre löst baserad på vår kära fettisdagsbulle tänker jag uppdatera den här bloggposten. 

2021 – matsemlans år?

2021 är åtminstone jag inte så mycket ute i svängen… (corona…) har hört att det är flera konditorier i grannskapet som gjort varianter av den där ”hemlan” som du kan läsa om längre ner. Men efter att ha frågat mina vänner på Facebook visar det sig att 2021 faktiskt bjuder på en del mer eller mindre kreativa nyheter.

Enligt Fazers PR-avdelning är årets semla: ”Semlos”, en kombination av semla och det ungerska friterade brödet langos.

Semlos. Foto: Pressbild från Fazer

En stor poäng här är att semlan är vegansk och gjord med havregrädde. (pressmeddelande här). Apropå veganskt, en kul grej 2021 är att Arla ställde in sin årets semla-tävling när omröstningen var på väg att sluta med att veganskt kafé vann pris för bästa semla 🙂

Överhuvudtaget verkar 2021 bjuda på ett möte mellan traditionella matkultur och semla.

I goa gööötlaborg har korvrestaurangkedjan Gourmetkorv lanserat sin egen variant av den där korvsemlan från Värmland. ”Kormlan” kallar de sin skapelse.

Leksandsknäcke kontrar med en knäckesemla:

Tidigare år har det kommit semla som dryck. I år har vi också begåvats med öl som semla:

Och så slutligen Hemglass kontring till GB:s pepparkaks-sandwich. I år lanserade de semla-sandwich:

Semla-Sandwhich. Foto: Hemglass

”Den var helt okej”, hälsar Daniel Stormdahl.

2020 verkar jag har glömt att uppdatera… men 2019 hände det här:

2019 – gröt

2018 följde Mattias Ljungberg tillsammans med Josef Fares Nachosemlan (se bild längre ner). 2019 rapporterade medier att de satsar på lite mer traditionella semlor på konditoriet Mr Cake, med undantag för semmelgröten:

”Basen i semmelgröten, alltså själva gröten, är gjord på en blandning av Steel Cut Oats och vanliga havregryn – som sedan smaksatts med kardemumma. Gröten toppas med mjölk, mascarponekräm, biskvisticks och rostade mandlar.”

Nachosemlan 2018 års snackis. Foto: Pressbild Mr Cake.

Vi återkommer till lite nya semlor 2019. Först en tillbakablick på 2017 års snackis:

Foto: Thimons konditori

Prinsess-semlan. Thimons konditori har själva skrivit om ouppståndelsen kring denna semla här >>
Jag skulle nog säga att det är konditorikreativitet när den är som tråkigast. Det här med att göra princesstårtor är ju extremt slentrian. Minns fortfarande den där gången då pappa fyllde år och min mamma beställde en blåbärstårta och fick en princesstårta som konditorn med pyntgelé skrivit: ”Blåbär” på… (otroligt roligt, men samtidigt lite sorgligt)

Att förvandla en semla till en flottyrmunk är ju inte heller jättekreativt…

och de här så kallade ”freaksemlorna” verkar ju mest äckliga?

Foto: ICA Supermarket Kåge

Nä, efter den skräckupplevelsen känns det bra att tagga ner lite med 2015 års…

Foto: Wienercaféet.

…hemla! Den hemliga semlan  som ser ut som en slät bulle och har allt det där göttiga på insidan. Tack för den Wienercaféet i Stockholm.

Men ändå… visst är det lite roligare när folk verkligen går utanför ramarna, såsom…

Foto: Sofia Westergren Larssen, Strömsholms Markenteri

falukorvssemlan (läs storyn bakom här). Eller:

Foto: Hanna Larsson Konditori i Karlstad

Den värmländska korv med mos-semlan. (snygg om inte annat).

Och visst går det att starta ett helt semmel-gatukök. Här är Magnus Johanssons bageri i Stockholms bidrag: semmelburgaren (som fortfarande säljs 2019 och fick bäst i test i DN:s test av trendsemlor):

Lyxsemlor

Givetvis har det genom åren kommit en del lyxvarianter av semla. 2016 släppte samme Magnus Johansson på Magnus Johansson bageri och konditori i Hammarby Sjöstad (Stockholm) guldsemlan:

995 kronor fick man betala för en semla med champagnegrädde, ekologisk mandelmassa och täckt i 18 karat bladguld.

2017 kontrade Pontius Frithiof, Pelle Henriksson och Andreas Edlund med sin skapelse: Rossinisemlan med en riktigt intressant blandning ingredienser. Utöver traditionell bulle: spansk mandelmassa, perigordtryffel och anklevermousse (!) toppad med riven tryffel! Prislapp 150 kronor.

Bild från Matgeek. Kolla in film: https://www.youtube.com/watch?v=ptvP-8iN0FY

Semla med klunk

Nytt från förra året var att att inte bara bagerierna tänker semla. Semlan har blivit konceptet som alla vill göra. Man kan ju till exempel dricka semla…

Foto: Soda Nation

Och tycker du att den nya hipstertrenden craft-soda (hantverks-läsk) är lite för mycket kan man ju alltid dricka den lite äldre hipsertrenden mikrobryggeri-öl…

Semmelölen från Omnipollo! (Foto: Omnipollos hatt)

Och 2018 kom också: Semmel-likören!

Foto: pressbild

2019 verkar fler ha hakat på det här med dryck. H&M:s café It’s pleat har lanserat …

Foto: H&Ms pressbilder.

Semmelshaken! Eller freakshake. Den är en del av en kollektion av nyttiga semlor där en är inte helt olik Mr Cakes gröt: En overnight oates-semla. Dessutom kan du köpa semlan som en raw-ball. Freakshaken är gjord på havredryck, dadlar och mango och smaksatt med mandelsmör och kardemumma. Den toppas med kokosgrädde och hallonskakade popcorn samt ett spätt med blodapelsin, rawboll-semla och kiwi. Mums!

Espressohouse har också 2019 hakat på trenden med den drickbara semlan. Säg hej till Semla latte!

Foto: Espressohouse pressbild

Världens största och minsta semla

2020 gav sig bageriet ”Bake my day” i kast med att göra världens största semla. Målet var 148 kilo men semlan landade på hela 300 kilo. Som tur var presenterades denna någon månad innan pandemin kom till Sverige, så det gick alldeles utmärkt att bjuda en massa folk på Sergels torg på semmelkalas. 80 kilo bulle, 35 kilo mandelmassa, 115 liter grädde och 2 kilo florsocker. Kolla in semlan och artikel om den hos Aftonbladet.

Skärmdump från kafé Källarbyns livesändning på Facebook när de skapade minisemlan.

Världens minsta semla bakades 2021 i livesändning på semmeldagen från Café Källarbyn i Gamla stan. 2,73 millimeter mätte den lilla semlan som bakades i ”ugn” bestående av ett glas på en stålskiva med ett värmeljus under. Ugnstemperaturen var 122 grader och det tog 5 minuter att tillaga bullen. Enligt Aftonbladets artikel åts sedan semlan upp av en papegoja.


Och varför har jag då skrivit och kontinuerligt uppdaterat denna bloggpost?
Jo givetvis för att påminna om Bakelits alldeles egen semla. Semlan för dig som vill ligga riktigt still, varken dricka eller äta och bara njuta av semmel-näring!

Dropp-semlan!

ett collage av Anders Engström, Bakelit.com
Fotomontage: Anders Engström

Bonus:

Fick tips om en Twittertråd med en massa radikala semlor… få av dem kommersiellt gångbara 🙂
Se här >>

En tanke kring ”Semmelguiden: Håll koll på alla varianter av ”årets semla”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.