Familjens stora test av matkassar

Hösten 2023 fick vi för oss att prova på det här med matkassar igen. Varför? Ja, kanske för att vi kände att vi tappat lite fantasi i matlagningen, men kanske framförallt att barnen blivit så stora (13 och 16 år) att de kan hjälpa till. Och ännu enklare blir det om man har tydliga recept, men pedagogiska instruktioner. I det här inlägget tänkte jag fylla på vartefter varje gång vi bytt till en ny matkasse. Testerna kommer nog pågå lite olika länge beroende på hur mycket vi gillar maten.
Man väljer inte matkasse för att spara pengar, man väljer det för att få variation och spara tid. Så jag kommer inte resonera så mycket kring pris utan mer om kassarnas innehåll.

HelloFresh: 28 augusti-18 december 2023

Tyska Hellofresh har byggt ett effektivt system för att dra in nya kunder med bra kickbacks för de som värvar en kund. Vi blev värvade och prenumererade på kassen i nästan fyra månader innan vi bytte till en ny leverantör.
Överlag är det här en väldigt genomarbetat tjänst med ett stort utbud av recept och bra möjligheter att ställa in sina preferenser. Receptbeskrivningarna är tydliga även om vi kanske upplevde att de ibland var lite väl optimistiska tidsmässigt. Framförallt i de fall då det krävdes mycket hackande. Det var verkligen en hel del av den varan och jag till och med köpte en mandolin för att underlätta köksarbetet.
En smidig sak är att ingredienserna till varje recept ligger i tydligt uppmärkta papperspåsar som man kan ställa in direkt i kylen. Detta med undantag för känsligare kylvaror som ligger tillsammans med isblock i lådan. En annan speciell grej med Hellofresh är att många livsmedel är specialförpackade åt, och brandade som Hellofresh och de är alltid precis mängdanpassade till receptet. Kryddor levereras oftast i kryddblandningar, kanske för att man inte ska ha så mycket nytta av att försöka laga sparade recept i efterhand?

För det mesta gillade hela familjen maten, men det var några manér och teman vi blev lite trötta på:

  • Bowls… väldigt mycket bowls.
  • Mycket mat lagad på bakplåtspapper i ugnen. Gärna tärnade rotfrukter av olika slag.
  • Paprikapulver… jo tyskar gillar paprikapulver.

Allt kött var från svenska varumärken som Scan och Kronfågel, men ingenting var ekologiskt. Det kändes lite ofresh.
Det var lite kul med tjänstens olika bonuscheckar där man kan köpa lite dyrare rätter (det finns premiumrätter) och någon gång köpte vi även ett fruktpaket. När vi vill ha bowls igen ger vi nog Hellofresh en ny chans.

Normalkostnad för 3 x 4-personmiddagar i veckan: 829 kr (inklusive 49 kr leverens). Lägsta pris under perioden: 546 kr

Linas matkasse: 8 januari – 25 mars 2024

När Carolina ”Lina” Gebäck drog igång Linas matkasse 2008 var de en av pionjärerna på den svenska marknaden. Och det märks att det är en genomarbetad tjänst med ett stort utbud av recept. Precis som Hellofresh kan vi veckan innan leveransen byta ut de föreslagna recepten mot nya. Vi kan också smidigt sortera fram mat utifrån olika kategorier (lägre pris, viktväktarna, fågel, vegetariskt, kött, rekommenderas, laktosfri, klimatdata, vegan, utan gluten, express, preppat på 5, barnvänligt… mm).
Det som skiljer tjänsten från Hellofresh är att alla ingredienser kommer i en och samma låda. Beskrivningen är inte heller fullt lika superpedagogisk som Hellofresh. Det står exempelvis inte hur stora klyftorna ska vara när du gör klyftpotatis 🙂 (Hellofresh uppmanar å andra sidan alltid folk att tärna potatisen vilket minskar tid i ugn, men är lite tradigt).

En annan stor skillnad mot Hellofresh är att det här inte finns specialgjorda kryddblandningar. Bra recept från Linas Matkasse kan du spara och göra någon annan gång med egeninköpta ingredienser. Vi upplevde också att variationen på recepten var lite större med Linas. En negativ sak är att vi ett par gånger fick varor som inte riktigt höll måttet. Exempelvis mangos till en mangosallad där ”salladen” blev en geggig röra. Detta kompenserade dock Lina med rabatt på nästa kasse. De flesta av ingredienserna är producerade i Sverige men råvarorna är sällan ekologiska.
Överlag tyckte vi annars att Linas var bra och bjöd på mycket variation.

Normalkostnad för 3 x 4-personmiddagar i veckan: 938 kr (inklusive 49 kr leverens). Lägsta pris under perioden: 671,30 kr

Middagsfrid: 8 april – x 2024

Återkommer med recension när perioden avslutats.

Några tankar halvvägs:
-Detta är verkligen matkassar. Levereras inte i låda som de tidigare testade tjänsterna och har inte heller någon form av kylning. När kassarna levereras måste de verkligen in i kylen direkt. Innehållet till de olika måltiderna är blandat.
-De har flera kassar att välja mellan. Vi inledde med flexitarian men vår yngsta dotter tyckte urvalet var lite enhanda. När vi bytte ställde systemet om till kasse för 2 personer istället för 4 vilket vi ändrade lite för sent så vi fick en extra vecka med mat för två (man måste ändra rätter, pausa mm senaste en vecka innan kassen levereras). Lite märkligt att kundtjänst inte kunde ändra vår kassbeställning manuellt när det var 5 dagar kvar till nästa kasse.
-När väl allt var på banan har det funkat bra. Väldigt bra variation på recept. Kul bonus att man kan lyxa till det och lägga till mat från Urban Deli. Vi har två gånger testat deras ”sillenbergare”. Supergott.
En mycket bra grej är att man kan få recept laktosfria med laktosfri grädde mm. I de tidigare tjänsterna fick man välja bort recept med laktosingredienser.
-Det känns som att den här kassen ställer lite mer krav på vad man ska ha hemma såsom buljongtärningar och kryddor.
-Middagsfrid har inte byggt upp något form av bonussystem och det verkar inte riktigt som det lönar sig att vara en trogen kund.

Kassar jag är nyfiken på att testa:

Ecoviva, Matkomfort, Better Feast, Veckans middag, Savebl, Årstiderna,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.