Jag har en bra idé… man kanske borde göra en ny variant av semla?

När Mattias Ljungberg på Tössebageriet lanserade den här mot slutet av januari 2015 anade han nog inte vad som komma skulle…

Wrapsemlan från Tössebageriet – introducerad 2015.

Wrap-semlan var en succé som faktiskt fyllde en funktion. En semla som smakar som semla men som man kan äta på språng… och ha en handen fri för att hålla i mobilen.

Mattias wrapsemla öppnade slussportarna för konditoriernas kreativitet. Och så länge konditorierna fortsätter lansera nya kreationer mer eller mindre löst baserad på vår kära fettisdagsbulle tänker jag uppdatera den här bloggposten. 

2019 – gröt

Förra året följde Mattias Ljungberg tillsammans med Josef Fares Nachosemlan (se bild längre ner). I år rapportera medier att de satsar på lite mer traditionella semlor på konditoriet Mr Cake, med undantag för semmelgröten:

Semmelgröten, inte först ut, men denna tappning från Mr Cake började säljas 2019.

“Basen i semmelgröten, alltså själva gröten, är gjord på en blandning av Steel Cut Oats och vanliga havregryn – som sedan smaksatts med kardemumma. Gröten toppas med mjölk, mascarponekräm, biskvisticks och rostade mandlar.”

Nachosemlan 2018 års snackis.

Vi återkommer till lite nya semlor 2019. Först en tillbakablick på 2016 års snackis:

Prinsess-semlan. Konditorikreativitet när den är som tråkigast. Det här med att göra princesstårtor är ju extremt slentrian. Minns fortfarande den där gången då pappa fyllde år och min mamma beställde en blåbärstårta och fick en princesstårta som konditorn med pyntgelé skrivit: “Blåbär” på… (otroligt roligt, men samtidigt lite sorgligt)

Att förvandla en semla till en flottyrmunk är ju inte heller jättekreativt…

och de här så kallade “freaksemlorna” verkar ju mest äckliga?

Nä, efter den skräckupplevelsen känns det bra att tagga ner lite med 2015 års…

…hemla! Den hemliga semlan  som ser ut som en slät bulle och har allt det där göttiga på insidan. Tack för den Wienercaféet i Stockholm.

Men ändå… visst är det lite roligare när folk verkligen går utanför ramarna, såsom…

falukorvssemlan. Eller:

Den värmländska korv med mos-semlan. (snygg om inte annat).

Och visst går det att starta ett helt semmel-gatukök. Här är Magnus Johanssons bageri i Stockholms bidrag: semmelburgaren (som fortfarande säljs 2019 och fick bäst i test i DN:s test av trendsemlor):

2015 var ett fantastiskt semmel-år. Visste ni att man i Sollentuna både hånade och hyllade The King och semlan genom att skapa Elvis-semlan:

Läser man Mitt-i-tidningens artikel (som jag lånat bilden från) förstår man faktiskt inte kopplingen till semla alls. Det är ju bara en jävligt fet, osmaklig jordnötssmörsmacka med grädde.

Lyxsemlor

Givetvis har det genom åren kommit en del lyxvarianter av semla. 2016 släppte Magnus Johansson på Magnus Johansson bageri och konditori i Hammarby Sjöstad (Stockholm) guldsemlan:

995 kronor fick man betala för en semla med champagnegrädde, ekologisk mandelmassa och täckt i 18 karat bladguld.

2017 kontrade Pontius Frithiof, Pelle Henriksson och Andreas Edlund med sin skapelse: Rossinisemlan med en riktigt intressant blandning ingredienser. Utöver traditionell bulle: spansk mandelmassa, perigordtryffel och anklevermousse (!) toppad med riven tryffel! Prislapp 150 kronor.

Semla med klunk

Nytt från förra året var att att inte bara bagerierna tänker semla. Semlan har blivit konceptet som alla vill göra. Man kan ju till exempel dricka semla…

Och tycker du att den nya hipstertrenden craft-soda (hantverks-läsk) är lite för mycket kan man ju alltid dricka den lite äldre hipsertrenden mikrobryggeri-öl…

Semmelölen från Omnipollo!

Och 2018 kom också: Semmel-likören!

2019 verkar fler ha hakat på det här med dryck. H&M:s café It’s pleat har lanserat …

Semmelshaken! Eller freakshake. Den är en del av en kollektion av nyttiga semlor där en är inte helt olik Mr Cakes gröt: En overnight oates-semla. Dessutom kan du köpa semlan som en raw-ball. Freakshaken är gjord på havredryck, dadlar och mango och smaksatt med mandelsmör och kardemumma. Den toppas med kokosgrädde och hallonskakade popcorn samt ett spätt med blodapelsin, rawboll-semla och kiwi. Mums!

Espressohouse har också 2019 hakat på trenden med den drickbara semlan. Säg hej till Semla latte!

Och varför har jag då skrivit och uppdaterat denna bloggpost?
Jo givetvis för att påminna om Bakelits alldeles egen semla. Semlan för dig som vill ligga riktigt still, varken dricka eller äta och bara njuta av semmel-näring!

Dropp-semlan!

ett collage av Anders Engström, Bakelit.com

1 tanke kring ”Jag har en bra idé… man kanske borde göra en ny variant av semla?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.