Sandviken visar vägen – utan invandrare stannar samhället

Det stora problemet för många av Sveriges kommuner är inte de som flyttar in. Det är de som flyttar ut. I Sandvikens kommun har man fattat galoppen, och dessutom fått siffror på att invandring till kommunen genererar pengar. Enligt en rapport från revisionsbolaget PWC i mars i år, uppmärksammat av DN igår, genererar ”de utrikesfödda” en vinst på en halv miljard för kommunen det studerade året (2012). På fredag, nationaldagen, välkomnar Sandviken 277 nya svenska medborgare vid en ceremoni. På kommunens hemsida kan man läsa:

– Även om huvudanledningen till flyktingmottagningen har rent humanitära skäl så är det positivt att invandringen också samhällsekonomiskt är en tillgång för oss i Sandviken. Vi är alla vinnare i ett tolerant och människovänligt samhälle som tar tillvara individers utvecklingsmöjligheter och engagemang, oavsett vilken bakgrund man har. En god samhällsekonomi går med andra ord att förena med att samtidigt erbjuda skydd för vuxna och barn som flyr från krig och övergrepp, säger Leif Jansson, förvaltningschef på Arbetsmarknads- och trafikförvaltningen.

I DN-artikeln ger samme Leif Jansson en intressant svar på DN:s fråga:
”Menar du att ju större invandring, desto bättre ekonomi?”

– Det är inte fråga om hur mycket. Migrationen lever sitt eget liv och regleras av saker som tillgång på bostäder och arbete. Att reglera den är fel. Titta på Finland som har en betydligt sämre tillväxt än Sverige. En av orsakerna till det är att de har och har haft för lite invandring.

I Sandvikens stadshus finns två ledamöter från Sverigedemokraterna som borde ha synpunkter på denna utredning. Tyvärr kunde den ena inte, enligt DN-artikeln, kommentera rapporten och den andra fick de inte tag i. Om DN-reportern får tag i den andra, eller kanske får den första att vilja prata politik har jag förslag på några frågor:

1. I ert kommunvalsprogram för Sandviken 2010 skriver ni att ni vill ”säga upp avtalet med migrationsverket för att istället hjälpa många verkliga flyktingar i dess närområden”. Vad menar ni med det?

2. I samma kommunvalsprogram står det ”ha mindre mångkultur, mer välfärd”. Vad menar ni med det?

3. Rapporten från PWC tycks visa att det inte verkar finnas ett omedelbart samband mellan mindre mångkultur och mer välfärd. Hur tänker ni när ni gör den kopplingen?

Dessa två invandringskritiskapunkter ligger på plats 7 och 8 i ett 14-punktersprogram. Läs hela programmet här >>

Detta är inlägg 93, dag 93 i intitiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014. Detta är inlägg 93 av 100.

2 tankar kring ”Sandviken visar vägen – utan invandrare stannar samhället

 1. Total felberäkning

  Jag är läsare av PWC’s analys som är kommunens offentliga handling .

  Se rapporten från PWC Socioekonimisk analys, invandring Sandvikens kommun:
  http://sandviken.se/download/18.7ee66dca1461fe91b2e25a66/1401691469208/Rapport+Sandvikens+kommun+Analys+invandring+mars+2014.pdf

  Om kommunen tar bort länken så finns rapporten här: http://www.flightsim1.com/misc/pwcrapport.pdf

  Ni kan se själva hur fel PWC har räknat. På sidan 19 står det att kommunens kostnad för 4278 invandrare är 110 miljoner vilket blir orimligt 25000:- per invånare och år. Skattekraften är 184000:- per capita i Sandviken. Alla invånare tar naturligtvis del av dessa 184000:-, alltså kommunen har en kostnad av 184000:- per invånare. Däremot intäckterna för invandrarna har PWC räknat alla invandrares skatteintäkter och deras egna löner.

  Hela grunden för rapporten och slutsatsen grundar sig på denna fatala felberäkning med en felfaktor av 7ggr för utgifter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.