Hurra för det hjälpsamma internet och tjänsterna som hjälper oss hjälpa

På Webbdagarna i Stockholm senast höll Stefan Hyttfors ett riktigt bra tal med många poänger. En av de mer hoppfulla spaningarna handlade om det hjälpsamma internet. Tjänsterna som bygger vidare på människans vilja att hjälpa varandra och lösa varandras problem. Han nämnde exempelvis www.taskrabbit.com där folk kan hjälpa andra i nätverket med sysslor såsom gå ut med hunden eller bygga ihop Ikea-möbler. Och så nämnde han www.airbnb.se som gör det enkelt för folk att konkurrera med hotell och hyra ut ett rum eller sin lägenhet, sitt hus till turister (vill du exempelvis bo i Bagis finns det många alternativ på Airbnb 😉

Jag har lånat Delamers bild. Lämnar tillbaka om någon blir sur ;-)
Jag har lånat Delamers bild. Lämnar tillbaka om någon blir sur 😉

Det hjälpsamma internet är faktiskt den aspekt med internet jag gillar bäst. I Bagarmossen har vi sedan ett halvår tillbaka en grupp som heter Fantastiska grannar i Bagarmossen där folk ber om och erbjuder tjänster helt gratis. Själv har jag lånat ett boulset, samt lånat ut bultsax och en resesäng. En väldigt enkel men viktig hjälpinsats som gör såväl givare som tagare glada. Det finns ingen skönare känsla än att känna sig behövd och hjälpa andra.

Igår nåddes jag av nyheten att det är några som håller på att ta fram en tjänst (oberoende av Facebook) som går ut på att hjälpa folk låna ut saker till varandra. Delamer (delamer.se) heter tjänsten och det går bra att anmäla sig som betatestare.

Ett annat bra exempel på en hjälpa-tjänst som verkar attrahera alltfler av mina vänner är Quroa (www.quora.com). Poängen här är att du kan ställa frågor och få kvalificerade svar av communityn. Och det fascinerande är många av de svar som ges är riktigt bra och i de fall det finns flera svar röstas de bästa upp. Frågan: ”What are the web design trends for 2014?” har exempelvis fått 22 svar och det översta, mest hyllade svaret har hela 1300 ”upvotes”.

Jag lovar återkomma med fler exempel framöver. Internet osar av hjälpsamhet 😉
Avslutar med en film från en tjänst som verkligen gör mig glad och lite tårögd (tips om den fick jag från en annan hjälpsam person Angelica för några veckor sedan):

 

Detta är inlägg 69, dag 69 i intitiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014. Detta är inlägg 69 av 100.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.