Fatta fakta!

-Fatta fakta! Det var ett ganska vanligt uttryck när jag växte upp.
Kanhända Gottsunda-slang?

Har insett att jag många gånger tyst i mitt huvud ropar detta. Fatta fakta!

Det kan exempelvis vara det blogginlägget där en person hävdar att dennes son är autistisk och som är övertygad om att det är vaccinationssprutornas fel. Alla kommentarer som länkar till riktig forskning i området viftas bort. Den egna erfarenheten och den ”egna forskningen” (=googla) är mer trovärdig.

FATTA FAKTA!

Häromdagen stod ett gäng på medborgarplatsen och protesterade mot Chemtrails... en underbar konspirationsteori som går ut på att en del flygplan släpper ut kemikalier som antingen påverkar vädret, oss människor eller nåt annat…  En miljöpartist i Vingåker är övertygad om att det finns och att CIA ligger bakom. En annan har beställt utredningar av Riksdagens utredningstjänst för att få klarhet om dessa fanns eller inte. Han är inte nöjd med resultatet…

FATTA FAKTA!

Igår lade en kollega ut en länk till ett blogginlägg som hävdar att man slipper pollenallergi om man slutar med citronsyra. Några vetenskapliga belägg för detta finns inte. Men skribenten tycker inte det är så intressant, och summerar ganska snyggt vad nog många av de som sprider vidare konspirationsteorier och egensnickrade förklaringar tycker:

”Personligen är jag generellt inte så beroende av vetenskap och forskning för att känna mig övertygad, utan mina egna och andras upplevelser och erfarenheter eller levande verkliga exempel brukar väga tyngre för mig”

Sådär ja.
Här en intressant artikel om 13 myter om borrelia som avfärdas av en läkare i DN idag:

www.dn.se/debatt/tretton-myter-om-borrelia-som-skapar-radsla-i-onodan/

HURRA FAKTA!

Detta är inlägg 64, dag 64 i intitiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014. Detta är inlägg 64 av 100.

4 tankar kring ”Fatta fakta!

 1. ””Får man sjukdomen är självläkning vanligt.”
  Reimer följer inte vad vetenskapen säger!!!!
  ”When untreated, 60% of cases may develop “late” Lyme disease with joint pain and arthritis. ”

  Review Lyme disease.
  Steere AC
  N Engl J Med. 2001 Jul 12; 345(2):115-25.

 2. Reimer, som är en självutnämnd ”Ljusets Apostel” baserar sitt påstående om självläknng baserat på en (1) patient enligt sina egna uppgifter i artikeln. Tala om Kvasivetenskap.

 3. MR ”Även om fästingar ibland bär på flera smittor förutom borrelia (som tbe, babesia eller anaplasma) är det tack och lov sällsynt att en patient drabbas av två samtidiga infektioner.”
  Vetenskapen säger ”Tickborne coinfections confirmed by serological testing were reported by 53.3% of respondents: 23.5% reported at least one co-infection and 29.8% reported two or more co-infections. More specifically, 32.3% of respondents reported laboratory confirmed diagnosis with Babesia, 28.3% with Bartonella, 14.5% with Ehrlichia, 4.8% with Anaplasma, 15.1% with Mycoplasma, 5.6% with Rocky Mountain Spotted Fever, and 0.8% with Tularemia. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3976119/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.