2 tankar kring ”Text och musik: Trad

  1. ”Trad.”-stämpeln utger sig mycket riktigt för att vara en ”fri-fildelnings-licens” och appliceras sannolikt när utgivaren a) antingen inte har ansträngt sig tillräckligt för att undersöka vem som är upphovsman, b) eller trots ansträngningar inte lyckats identifiera upphovsmannen. I det senare fallet kan det ju bero på att 1) visan/sången/låten är så pass gammal att ursprunget försvinner i historiens mörker (vilket ju är regel snarare än undantag när det gäller s.k. folkvisor) och den är helt fri i upphovsrättslig mening, 2) eller upphovsmannen inte fattat att det kan vara en poäng med att registrera sina skapelser (om inte annat för att ha rätten att uppmärksammas som upphovsman) eller inte intresserat sig för detta av olika tänkbara anledningar (t.ex. idealism, blygsamhet, slöhet etc.).

    Såväl förr i tiden som idag är det vanligt att visor med kända upphovsmän vandrar ut i en muntlig tradition och sprids utan att förknippas med en särskild upphovsman eller exekutör. Exempelvis var Bellmans visor bland de mest spridda i Sverige under 1800-talet genom enkla vistryck där uppgifter saknades om att nå’n snubbe vid namn Bellman skulle ha något med det hela att göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.