Moderat förslag: Dags för en anti-jantelag

Det skrivs en hel del märkliga motioner. En kompis tipsade mig häromdagen om denna motion skriven av Finn Bengtsson (m), Gunnar Axén (m) och Marie Weibull Kornias (m) för bara tio dagar sedan. De tre moderaterna vill utvidga diskrimineringslagstiftningen till att också innefatta diskriminering genom bruk av jantelagen. Jo, de vill med diskrimineringslagstiftning skapa en anti-jantelag.

Finn Bengtsson, Gunnar Axén, Marie Weibull Kornias, tre moderater som tror att de är något...
Finn Bengtsson, Gunnar Axén, Marie Weibull Kornias, tre moderater som tror att de är något...

När jag läser igenom förslaget förstår jag vad de känner och menar. De vill att hela Sverige ska bli Gnosjö och att folk slutar gå runt och ta ner varandra på jorden, ja ner på marken. Så här skriver de i motionen:

”Det måste ligga i politikens intresse att Sverige präglas mer av den mentalitet som Gnosjöandan innebär och därmed av ett minimum av tillämpad Jantelag. Ett sätt att uppnå detta är att predika en ”anti-Jantelag” som då uttrycker: ” Du ska tro att du är enastående. Du är värd långt mer än du tror. Du kan lära dig det du vill och behöver. Du är bättre än många andra. Du vet mycket mer än många andra. Du har mycket att vara stolt över. Du duger bra som du är. Du ska inte be om ursäkt för dig själv. Du har någon som bryr sig om dig. Du har kunskaper att lära ut. Du levererar. Du gör någonting av dina idéer. Du har kul. Kort sagt: tillämpningen av en anti-Jantelag ger människorna den bekräftelse som alla och en var mår bra av att höra.”

Jag sympatiserar med tanken. Visst är det bra att peppa folk. Men är verkligen en anti-jantelag vägen att gå? Motionen innehåller mycket information om jantelagens historia, det svenska brukssamhället mm, men ingenstans hittar jag en uppskattning om hur många som i praktiken drabbas av denna diskriminering? Hur många är det som inte startar ett företag bara för att folk trycker ner dem med hjälpa av jantelagen? Och om man ser det från andra hållet: Hur många totalt vansinniga företag som bara hade kostat samhället pengar har undvikits tack vare jantelagen… Svårt att veta.

Så här sammanfattar motionärerna sitt förslag:

”Vi föreslår att man i en sådan översyn undersöker möjligheterna av att förtydliga att det negativa innehållet i Jantelagen med stöd i Diskrimineringslagen uttryckligen ska kunna motverkas så att människor inte i ord eller handling av annan människa styrs bort från att försöka förverkliga sina önskemål och drömmar när dessa har en för individen och samhället positiv utvecklingsinriktning.”

Någon annan en jag som ser enorma problem med tillämpning av denna anti-jantelag? Låt säga att jag går till banken och presenterar min fantastiska affärsidé. Banktjänstemannen tycker inte alls det är en fantastisk affärsidé. Jag får inget lån. Jag anmäler honom till Diskrimineringsombudsmannen och hävdar att orsaken till att han inte beviljar mig lån är att han styrs av jantelagen. Han tål inte att jag har kommit på en så bra idé. DO får ärendet och måste nu avgöra om mitt företag, om det hade förverkligats, hade varit positivt för samhället…

Hmm, när jag tänker efter kanske det jag gör nu är ett brott mot anti-jantelagen. Är det så att dessa tre moderater kommit på världens mest geniala idé? Att orsaken till att jag är skeptisk är att de inte ska tro att de är något?

Nä, hallå! Så här skriver man väl inte en motion. Sluta stick ut. Ta’t lugnt med era högflygande idéer.

 


 

 

PS. Om lagen skulle införas… kommer vi då att få höra folk säga: ”Jag är inte jante men…”

3 tankar kring ”Moderat förslag: Dags för en anti-jantelag

  1. Är väl nästan lite så att ditt avslut på inlägget är precis sådant de vill undvika. Men du kanske var ironisk. Synd att de var moderater som kom på det, annars hade du gillat tanken. Tycker det är bra att de får upp fokus på jantelagen jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.