Solidaritet på Konsum

Redan efter bara ett par månader i Bagarmossen är det bevisat. Människorna som bor söder om söder är så oerhört mycket mer intressanta än de strax norr om tullarna (Solna). Folk är mer människor här. Eller kanske snarare: folk tillåter sig falla utanför ramarna. Överallt möter jag på karaktärer som jag trodde hade försvunnit, utrotats i samband med upprättandet av flådiga gallerior och inrättandet av vaktbolagsstaten Sverige.

En av mina guldgruvor i mitt antropologiska fältarbete är Konsum i Bagarmossen. Om Konsum i Bagarmossen kan man skriva en kortare roman. Personalen är en märklig blandning av trötta åldringar, höga åldringar (favoritkassörskan som klockan 11 på en lördag förmiddag kan klämma ur sig ett: ”Ja tiden går fort när man är lycklig”), gammpojkar som bor hemma hos mamma (en fet, en smal och en hal), samt en del ynglingar som antagligen bara extraknäcker mellan hum-kurser på universitetet. Häromdagen stod jag i kön på Konsum när en av kassörskorna (en hoptorkad tant med mungipor som alltid pekar nedåt) ställde sig upp och ropade:

-Finns den nån som har konsumkort?

Folk tittade förvånat på henne. Vaddå konsumkort tänkte de antagligen.
Jag tänkte: Wow, hon har en röst!
Kassörskan fortsatte:

-Den här kvinnan har inget konsumkort. Och utan konsumkort får hon inte rabatten på prästost. Snälla ge mig ett konsumkort. Ni får poängen!

Givetvis fick en tant fram sitt kort, och vi kunde alla glädjas åt att rättvisa skipats.

Solidaritet i vår tid – Hallå!

En tanke kring ”Solidaritet på Konsum

 1. skriven av fadren 2007-09-10 klockan 12:45
  Det glädjer mitt COOP-hjärta att konsum lever i Bagarmossen liksom på Västertorg i Uppsala
  redigera | radera

  skriven av Alfred [ http://www.alfred.nu ] 2007-09-12 klockan 15:39
  Kul att höra att Konsum är sig likt någonstans. Konsum Liljeholmen gör tyvärr ingen glad. Men det är ju bara nästan söderort också.
  redigera | radera

  skriven av Mikko [ http://lemikko.blogspot.com ] 2007-09-12 klockan 19:42
  Bagarmossens ICA är ganska nice också. Förresten hoppas jag ni tar ert ansvar och gynnar den nystartade sushibaren. Personalen ser så ledsen ut därinne i den tomma lokalen.
  redigera | radera

  skriven av magnus [ http://blog.ja.nu ] 2007-09-12 klockan 22:23
  Mikko: jag hör ett beat bakom din text.

  Där jag jobbar finns en coop nära. Där jobbar en märklig man. Tror han är ett blogvirke med stuns. Han tackar för allt och hamrar in siffror med sådan frenesi att det liksom inte hänger ihop med hans tackande. Man väntar varje gång man handlar på att han ska explodera. Sticka kniven i någon eller trycka upp kötfärsen för 49.90 i ansiktet på tanten som tjatar om rabatkupongerna som gick ut igår. Satan i gatan; hade jag hans jobb skulle jag vara likadan.
  redigera | radera

  skriven av Micke Z 2007-09-14 klockan 12:57
  När ska tomtarna på KF inse att de måste skippa det intetsägande namnet Coop, alla säger ju ändå Konsum? Lycka till med bebisen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.