Tapeten, Kazakhstan, yta och besvikelse

Häromdagen råkade jag läsa en liten sak på Svenska Dagbladets ledarsida som faktiskt fick mig att köpa senaste numret av Wallpaper. Det var en liten blänkare om Astana, Khazakstans nybyggda huvudstad vars arkitektur enligt Wallpaper kan beskrivas som:

Las Vegas reimagined by Albert Speer, Bucharest with a bling, a po-mo Pyongyang.

Bara att det de senaste åren byggts en ny huvudstad àla Brasilia tyckte jag lät så pass spännande att jag köpte ett ex av den glättiga, glassiga, 276 sidor tjocka tidningen.

Det var länge sedan jag blev så besviken. Orutinerad som jag var började jag bläddra i tidningen framifrån. Uppslagsannons efter uppslagsannons. På sidan 56 hittade jag någon slags ledare och upptäckte då att jag på något vis måste ha bläddrat förbi innehållsförteckningen. Fortsatte sedan ytterligare ett par sidor med annonser innan jag stötte på en snajdig presentation av medarbetare. Och därefter varvades resten av tidningen med annonser och korta redaktionella inslag med smaskiga bilder och texter som känns lika mycket copy som annonserna. Efter ett tags bläddrande började jag bli trött i blädderhanden. Visst fanns där en del fina artiklar om arkitektur, men de gav ärligt talat inte mycket mer än just känslan av att vara fina artiklar om arkitektur. Längst bak i tidningen, på sidan 256 hittade jag tillslut omslagsknäcket. 10 stora fina bilder och en text som visserligen innehöll ett par klatschiga formuleringar, en del intressant fakta, men på det stora hela gjorde mig grymt otillfredsställd. Jag känner mig ärligt talat blåst.
Svenska Dagbladets korta sammanfattning av Wallpapers resereportage hade fångat allt av intresse. Kvar fanns bara wallpaperyta.

Nä framöver håller jag mig nog till Wikipedia när jag vill veta mer…

En tanke kring ”Tapeten, Kazakhstan, yta och besvikelse

 1. skriven av Laura 2007-04-06 klockan 19:52
  Något annat intressant är dessa läsarkommentarer, eller -recensioner, i SvD. Det är så många som har något att säga eller beklaga sig över och reaktionerna kan bli rätt underhållande. (Men det är ju egentligen vad jag själv sysslar med genom att kommentera andras och denna blogg, så där får jag äta upp min egen blåtira) Titta .ex. på alla kommentarer till filmen 300.
  redigera | radera

  skriven av Daddy Fool [ http://daddyfool.blogspot.com ] 2007-04-10 klockan 21:15
  Mm, men tänk om VI sålde så många annonser… jag läser gärna de fina artiklarna om arkitektur, så du kan väl låna mig ditt ex av blaskan?

  Jag kom hem till slut. Den jävla cd-skivan för #4-02 var fullsmäckad med CRC-fel. Jag missade första halvlek. Det var tydligen den halvleken när Bajen spelade bra.

  Inte för att du bryr dig. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.