Undersåtar, lämna monarkin!

Fick precis medlemsbrev från Republikanska Föreningen där det bland annat meddelades att föreningen på söndag bjuder på tårtkalas för att hylla Sveriges förhoppningsvis siste arvsmonark. Trevlig idé, men än bättre gillar jag följande:

Samtidigt som RepF bjuder på tårta i Kungsträdgården delar föreningen ut utträdesbrev där innehavaren kan uttrycka sin personliga önskan om att lämna monarkin (antalet är begränsat så först till kvarn får första mala). Utträdesbrevet är formgivet av republikanen, konstnären och filmaren Carl Johan de Geer.

– ”Om inte monarkin lämnar medborgarna så får väl medborgarna lämna monarkin. Med ett republikanskt utträdesbrev på väggen kan man åtminstone göra sitt hem till en republikansk frizon, säger Carl Johan de Geer, styrelseledamot i Republikanska Föreningen.”

Har du inte vägarna förbi Kungsträdgården går det faktiskt att ladda ner brevet som pdf här >>

Och när du ändå tänker republikanska tankar kan du gärna bli medlem. Det är på tiden att vi blir lite moderna och demokratiska och blir en republik.

Läs för övrigt gärna Johan Ehrenbergs svarNalin Pekguls försvar av monarkin.

En tanke kring ”Undersåtar, lämna monarkin!

 1. skriven av Ögat [ http://www.autotrash.net ] 2006-04-27 klockan 08:18
  Jag förstår inte varför upplagan är begränsad – hur tänkte de då, att bara ett visst antal kan utträda?
  Är inte dessutom själva dokumentet otroligt fult, förresten?
  redigera | radera

  skriven av Laura 2006-04-27 klockan 17:09
  Och förresten får alla mjölnare mala, det är bara ordningen som är ovanligt traditionell; den som kommer först fram får först mala. Sedan i den ordning de kommer. En lång kö och allt vete, råg och hirs blir till mjöl.(Det är sant, jag har skrivit till svenska språknämnden http://www.spraknamnden.se och fått det bekräftat, det används fel.)
  Nåväl, monarki är odemokratiskt, ingen eller inget kan ändra på det.
  redigera | radera

  skriven av anders 2006-04-27 klockan 21:16
  Det är nog bara den tryckta upplagan som är begränsad. Skriv ut pdf:en så har du ett eget exemplar! Intressant det där med först till kvarn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.