Jag vill hylla Vilgot!

Från åren jag jobbade med Uppsala Internationella Kortfilmfestival är det ett par möten jag minns lite extra. Ett var mötet med den oerhört jordnära Jan Troell (som undrade om vi verkligen skulle bjuda honom på hotell, han som så gärna bodde på camping), ett annat var mötet med den intensiva, alerta och förvånansvärt ungdomliga Vilgot Sjöman. Vi hade ett Vilgot-retrospektiv där vi visade alla hans minst sagt självupptagna, men ändå sympatiska kortfilmer. Jag hade laddat inför festivalen med att läsa boken Nyfiken Gul som Åsa givit mig i present. Och så hade jag laddat med att odla en skepparkrans. En tydlig hyllning till en viss Sjöman.
Höga förväntningar med andra ord, och Vilgot höll måttet.

Efter den avslutande prisceremonin ropade Vilgot på väg ut från Slottsbiografen:
-Engström! Tack för en bra festival!
-I’m not worthy, I’m not worthy tänkte jag.

Vilgot Sjöman var definitivt en av de bästa. Punkt.

1 tanke kring ”Jag vill hylla Vilgot!

 1. skriven av Daniel 2006-04-11 klockan 14:57
  Ja, inte var han som Bergman:
  Kjelle är kul
  redigera | radera

  skriven av Simon 2006-04-11 klockan 17:09
  Daniel kan inte länka. Och jag tänker inte hjälpa honom.
  redigera | radera

  skriven av anders 2006-04-11 klockan 17:32
  Jag är snäll. Jag har ändrat Daniels länk.

  Kjell Bergqvist har för övrigt varit med i en Sjöman-film:

  Saxat från dagens DN:

  1977: ”Tabu” blir en kalkonartad film om en ung advokat (Kjell Bergqvist) som vill hjälpa de sexuella minoriteterna genom att utbilda sexsamariter.

  redigera | radera

  skriven av Laura 2006-04-12 klockan 20:06
  Tänk om Sjöman och Yma Sumac hade fått arbeta ihop, vad hade det blivit av det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.