Ode till trängselskatten

Mmm, jag älskar verkligen trängelskatten.
Jag älskar att mitt på dagen bara vandra över Vasagatan utan att behöva bry sig om att vänta fem minuter på grön gubbe.
Jag älskar att kunna gå mellan Hötorget och Kungshallen utan att bli överkörd.
Jag älskar det faktum att mängder av rödbrusiga män motvilligt måste inse att trafiken faktiskt flyter bättre. Att taxichaffisar förvånat inser att deras körningar går snabbare och Hungriga ”griniga” Olle som trots att de i artiklar spytt ut sin galla över trängselskatten, nu faktiskt för ovanlighetens skull levererar mat som är varm…

Och jag njuter av att andra rödbrusiga män har svårt att svälja det faktum att det kanske inte är en mänsklig rättighet att på andras bekostnad glida runt med bilen i innerstan bara för att det är så himla skönt med frihet.
Halloj, gillar du verkligen stan? Ta t-banan, bussen, pendeln in till city och promenera omkring. Eller varför inte: unna dig en biltur och betala en tia eller två.

Ni som inbillar er att jag är ironisk tror fel. Jag älskar trängselskatten!
Jag älskar den så hårt att jag här ovan komponerat mig ett alldeles eget hyllningsmärke. Eget förresten… om du gillar det är det bara att sno det. Det här är märket för alla oss förlåtit att processen bakom det hela inte varit helt demokratiskt och bara njuter av frukterna.

Hurra för trängelskatt!

En tanke kring ”Ode till trängselskatten

 1. skriven av Simon 2006-01-23 klockan 23:55
  Tänk på alla stackars arbetare som kör Taxi för att de har fått kicken från asbestgruvan och numera inte tjänar ihop pengar till det levebröd de alltid åt till morgonkaffet. Tänk på dem, Anders!
  redigera | radera

  skriven av magnus [ http://ja.nu ] 2006-01-24 klockan 09:56
  Den där rödbrusiga gruppen är nog rätt stor. Så stor att man inte vågar använda ditt märke. Inte på bilen iallafall. Vi har för hög självrisk. De rödbrusiga koleriska männen är en svulst på samhälsskroppen!

  Jag trivs också bättre i stan med mindre trafik.

  redigera | radera

  skriven av Magnus [ http://magnus.trogen.nu ] 2006-01-24 klockan 14:47
  Äntligen någon som vågar stå upp för sitt äntligen. Det gjorde inte jag när jag under en tunnelbaneresa på telefon skulle förklara för min väna fader hur jag tyckte att trängselskatten var fin. Sänkte rösten betydligt och försökte verka som jag pratade om vädret och vindarna. Men hårda blickar från medresenärerna gjorde att jag snart bytte ämne. Plockar genast upp ditt vackra märke även på min webb.
  redigera | radera

  skriven av Laura [ http://www.autotrash.net ] 2006-01-24 klockan 17:12
  Allt är gott med trängselskatten. Ingen är förlorare, förstår inte de rödbrusiga det? Tänk att man måste uppfostra vuxna människor att inte vara så förbannat egoistiska. Men som Magnus.ja säger, de vars åsikter hörs högst är rätt skrämmande, det ligger i deras natur. Psykopater.
  redigera | radera

  skriven av Kajsa 2006-01-25 klockan 10:52
  Lysande Anders!

  Jag sprider märket…
  redigera | radera

  skriven av Johan V 2006-01-25 klockan 12:23
  Vad mysigt ni har det här. Alla går i armkrok och håller med varandra. Toppen.

  Det bästa med trängselskatten är att vi fått ännu ett bevis på att övervakningssamhället är ett vänsterprojekt. Bodströms svar till Pär Ström på SvDs debattsida var både arrogant och avslöjande. Konturerna av storebrors fårlika ansikte blir allt tydligare.

  Det tillfälliga stödet som vänstern just nu (max något decennium framåt) har från Bush-högern mfl i detta övervakningsprojekt kommer att försvinna. Bush är en anomali. Big Government och stöveln i ansiktet på den personliga integriteten är vänster. It will go away. Liksom trängselskatterna. Tyvärr när det gäller det senare.

  För trängselskatter är eller skulle kunna vara något gott. Men en pissig odemokratisk beslutsprocess, ett pissigt integritetskränkande system och en pissig krånglande betalningsmodell har dödat denna goda idé för 10 år framåt i Stockholm. Jag hoppas jag har fel.
  redigera | radera

  skriven av anders 2006-01-25 klockan 23:22
  Puss Johan V! Vänster, höger? Vad pladdrar du om? Har vi inte högertrafik i Sverige? Och nej, du behöver inte vara vänster för att tycka att det är trevligt med lite mindre trängsel i stan. Kolla till exempel in nyliberalen Johan Norbergs argument för biltullar…
  Sorry, jag säger som min vän Fredrik, bilar är pinsamt omoderna och det känns oerhört 1900 att behöva åka runt i ett fordon med explosionsmotor… När blir SF-drömmarna verklighet?
  redigera | radera

  skriven av Johan V 2006-01-26 klockan 00:25
  Festlig stil du kör ”anders”. Du hade haft ett bättre case om du hade beskyllt mig för att plagiera Norberg.

  Norberg: ”The system is started by the social democrats, despite a promise in the last election not to do it, and the implementation is riddled with inefficiency, bureaucracy and unnecessary intrusion in the drivers´ privacy.” och ”In other words, the risk is that bad implementation destroys a good idea.”

  Jag: ”För trängselskatter är eller skulle kunna vara något gott. Men en pissig odemokratisk beslutsprocess, ett pissigt integritetskränkande system och en pissig krånglande betalningsmodell har dödat denna goda idé för 10 år framåt i Stockholm. Jag hoppas jag har fel.”

  Som du kanske också noterade så beklagar jag om trängselavgifterna försvinner (istället för att rättas till).

  Men vem är jag att förstöra mysstämningen på denna blog? Det skall väl vara ”humanistisk vänster” i det här kuddrummet?
  redigera | radera

  skriven av anders 2006-01-26 klockan 01:07
  Jag ser dina poänger Johan och ber om ursäkt för min ”festliga stil”. Blir lätt så då man ägnat kvällen åt avancerade affärsidéer och diskussioner om O’Reilly vs Letterman över en flaska vin… Tycker väl inte riktigt att trängselskatten hör ihop med Bodströms märkliga avlyssningsiver. Men visst skulle säkert systemet kunnas göras bättre och smidigare. Samtidigt finns det lösningar som skulle vara betydligt mer integritetskränkande… Varför inte sätta en gsm-sändare på varenda bil, då skulle man kunna positionera varenda bil i Sverige… utan att behöva investera pengar i dyr infrastruktur. En billig lösning, men betydligt mer integritetskränkande.
  Varför hålla koll på bilar förresten… när man faktiskt redan nu kan hålla reda på vart människorna befinner sig, eller åtminstone deras mobiler.
  Storebror ser dig. Om han vill.
  Och jag vet din ip-adress 😉
  redigera | radera

  skriven av Johan V 2006-01-26 klockan 12:41
  Hehe, nu vet du var min e-brevlåda bor.

  Jag var inne på din blog anonymt via proxy först, men när jag såg att du var ”humanistisk vänster” bestämde jag mig för att träda fram naken som jag är med IP-adress och allt. 🙂

  Kan vi enas om att försöka rädda den goda trängselavgift-idén från att dö sotdöden? Jag tror den bästa vägen är att vara mer kritisk och inte nöja oss med ett undermåligt system.
  redigera | radera

  skriven av magnus [ http://ja.nu ] 2006-01-27 klockan 09:03
  Per Ström och storebrorssamhället är som Kicki Danielsson och spriten. Kan inte få nog av varandra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.