Läsa-frågor-följetongen

Häromdagen uppmanade Mr Brillo mig och Frida att vara med i någon slags ”avslöja dina läsvanor-kedjebrev” eller nåt i den stilen. Eftersom jag inte kan sova svarar jag nu.

Antal böcker jag äger?
Alla som hjälpt mig flytta vet att de är för många. Ska vi tippa på ett tusental?

Senaste boken jag köpte?
De osynliga städerna av Italo Calvino

Senaste boken jag läste?
De osynliga städerna av Italo Calvino

Fem böcker som betyder mycket för mig:

1. Pil i det blå, av Arthur Koestler
Den mest fullmatade och mest fascinerande självbiografi jag läst. Även del två Den osynliga skriften är bra, och så bör alla läsa ”Natt klockan tolv på dagen” där den föredette kommunisten Koestler gör upp med Sovjetkommunismen. Alla bör läsa denna bok, inte minst vi som befinner oss till vänster på den politiska skalan (om det finns en sån nuförtiden).

2. Ivan Agueli, av Torbjörn Säfve
Jag hade en Säfveslukarperiod i slutet av gymnasiet där jag njöt av Säfves fantasirika biografiliknande böcker. ”Jag brinner” om Majakovski var toppen, ”Siki” fantastisk, men den första jag läste handlade om målaren och anarkisten (alla Säfve skrev om var anarkister) Ivan Agueli.

3. Mästaren och Margarita, av Michail Bulgakov
Ännu en gymnasieklassiker. Tyckte den var helt underbar när jag var 16 men har faktiskt ingen aning om hur jag skulle uppleva den idag. Bara måste läsa om!

4. White Teeth, av Zadie Smith
Se där en ganska ny bok. Den var seg i starten men sen var jag fast. Satan vilken imponerande bokdebut. Den här är grym!

5. Enders Game, av Orson Scott Card
Jag kände mig tvungen att slänga in lite sf. Okej stiftelsetrilogin och Philip K. Dicks böcker väger tungt men Hela Enderserien tog mig faktiskt med storm. Skönt med science fiction med inslag av socialantropologi!

Böcker som jag gärna velat ha med på listan: Dalton Trumbos Johnny var en ung soldat, Dostojevskijs Idioten, Kafkas Slottet, Bengt Danielsson Villervalla i Australien… osv… hmm jag känner att jag har glömt bort de allra viktigaste titlarna… typiskt.

En tanke kring ”Läsa-frågor-följetongen

  1. skriven av magnus [ http://ja.nu ] 2005-06-07 klockan 09:07
    Fin lista. Ser att jag helt glömt Agueli. Slukade den också i gymnasiet. Och Bulgakov missade jag också.

    Roligt att fundera på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.