Las Vegas

Venedig? Nä, Las Vegas
Venedig? Nä, Las Vegas

Ena veckan i Indien ”världens största demokrati” sett till antal invånare, för att sedan slungas iväg till USA, där de styrande tror att de sitter i ledningen för ”världens främsta demokrati”. Från den lilla paradisiska delstaten Goa proppfylld med 1,5 miljoner smala, bruna indier, till glammiga Las Vegas vars casinon härbärgerar feta, bleka amerikaner som ägnar nätterna åt att doppa sina händer i popcornmuggar fyllda med quarters, dra i de magiska spakarna, drömmandes om det legendariska rasslet, eller kanske den där supervinsten: sportbilen som hänger i taket och bara väntar på att bli rattad av sin lyckliga ägare.*

 

Jo, det är sant. Inom loppet av samma månad har jag varit i Goa, Las Vegas, New York, Monte Carlo, Marocko, Egypten, Venedig och Rom. Okej, allt utom Goa låg visserligen i Las Vegas, men ändå. Amerikanen behöver bara ta inrikesflyget till Las Vegas för att se pyramider, sfinxar, Eiffeltorn, Frihetsgudinnan, Brooklynbron, gondoljärer och fontäner större än Fontana di Trevi. Varför åka till det smutsiga Europa eller Nordafrika när det finns renare versioner inomhus (inklusive fejkat åskväder), med restauranger där servitörerna säger ”my name is John I will be serving you this evening”, och där man får betala med dollar. Visserligen en jäkla massa dollar, men hursomhelst: amerikanska dollar.

På planet hem satt en amerikansk kille i tjugoårsåldern. Han skulle åka runt i Europa i tre och en halv månad.

-Vart ska du åka, undrade jag?

-Vet inte riktigt. Jag ska träffa en kompis i Lille. Det är en stad i Frankrike. Hon spelar basket i ett basketlag där. En annan kompis kommer dit, och vi hänger väl där ett tag.

-Vart vill du åka?

-Ingen aning, vet inte så mycket om Europa. Förresten, är det kallt där borta?

-Hmm, när jag åkte hemifrån var det 10 minusgrader. Celsius.

-Jesus, jag glömde ta med min jacka. Fan, jag visste att jag glömde något. Och så glömde jag ta med mig grön chili. Jag var i Australien, där fanns det ingen grön chili. Jag kan inte äta mat utan grön chili. Finns det grön chili i Europa.

-Ta det lugnt. Det finns grön chili. Det mesta som finns i USA finns i Europa… om inte på kontinenten så kan du alltid åka till Sverige. Där säljer vi till och med cherios, marshmallows och amerikansk senap i livsmedelsbutikerna…

-Well, then I have to buy me a jacket then.

-Do that.

Detta dagboksinlägg sponsras av USA:s godaste hamburgare: Fatburger.

*= ber om ursäkt för den enormt långa meningen. Dessutom måste jag tillägga att jag överdriver en smula. Visst fanns det smala solbrända amerikaner. Till exempel de som satt vid höginsatsborden och de prostituerade… (i alla fall enligt katalogerna som delades ut på gatorna av spastiska latinos)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.